Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.08.2010

Cetăţenii moldoveni încep să manifeste un interes crescut faţă de dobândirea cetăţeniei bulgare

Din ce în ce mai mulţi cetăţeni moldoveni aplică pentru cetăţenia bulgară ca să scape de vizele pentru Uniunea Europeană, informează presa de la Sofia.

Cetăţenii moldoveni încep să manifeste un interes crescut faţă de dobândirea cetăţeniei bulgare, pentru că obţinerea unui paşaport bulgar le-ar permite să scape de obligativitatea vizei, a declarat, într-un interviu pentru Focus News, ambasadorul Bulgariei la Chişinău, Gheorghi Panaiotov, citat de NewsIn.

Etnicii bulgari din R. Moldova care solicită paşaport bulgar nu se gândesc neapărat la emigrarea în Occident, susţine ambasadorul, care recunoaşte însă că există un interes crescut faţă de recentele schimbări aduse Legii cetăţeniei bulgare.

"Oamenii vor să obţină cetăţenia mai repede. Pentru ei, obţinerea cetăţeniei bulgare este în primul rând legată de depăşirea dificultăţilor referitoare la procedurile de acordare a vizei. Deţinerea unui paşaport bulgar face ca procedurile să se desfăşoare mai uşor", a precizat ambasadorul Bulgariei la Chişinău. "Există un interes foarte mare faţă de cetăţenia bulgară şi ar trebui să-l încurajăm", a adăugat ambasadorul.

Acelaşi diplomat bulgar a precizat că ţara sa se aşteaptă la o creştere a numărului de vize eliberate în R. Moldova. "Vizele reprezintă o problemă
foarte mare, deoarece afectează relaţiile dintre Republica Moldova şi Bulgaria. Acestea reprezintă, desigur, o parte a acordului Bulgariei cu UE, dar, de fapt, cei mai afectaţi sunt etnicii bulgari din R. Moldova care aplică pentru viză", a menţionat ambasadorul Bulgariei la Chişinău. Există o creştere a numărului de vize acordate anul acesta, a adăugat el. Anul trecut au fost acordate 32.000 de vize, iar anul acesta s-ar putea ajunge la 35.000.

Agenţia Focus News notează că, în comparaţie, România a crescut puternic acordarea de cetăţenii pentru basarabenii din Republica Moldova.

Ministrul Bojidar Dimitrov, care gestionează relaţiile cu bulgarii din străinătate, a declarat că la ultima reuniune a comitetului însărcinat cu acordarea cetăţeniei, care a avut loc la 30 iulie, 391 de persoane au primit cetăţenia bulgară, cei mai mulţi solicitanţi - 231 - fiind din Macedonia, iar restul din Serbia, Republica Moldova, Albania, Israel, Rusia.

De la începutul anului, acest Consiliu a aprobat 53 de protocoale şi 11.623 de persoane au devenit cetăţeni bulgari. 9.000 dintre ei vin din Macedonia şi circa 1.500 din Moldova. Ceilalţi sunt Serbia, Albania, Israel şi Rusia.

Dacă este menţinut actualul ritm, între 18.000-21.000 de persoane vor obţine cetăţenie bulgară până la sfârşitul anului, şi-au propus autorităţile. ( RL ONLINE )

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus