Trimite e-mail | Printeaza
Social
23.07.2010

România oferă R.Moldova sprijin de peste 30 de milioane de lei româneşti (7 mil. Euro) pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii

România oferă R.Moldova sprijin de peste 30 de milioane de lei româneşti  (7 mil. Euro) pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţii

Guvernul român a aprobat ajutoare de peste 30 de milioane de lei pentru lucrările de reconstrucţie a unor case din Republica Moldova afectate de inundaţii, potrivit unor hotărâri publicate joi în Monitorul Oficial. Conform uneia dintre hotărâri, se alocă 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru construcţia a 722 de case distruse şi 178 de imobile afectate de inundaţiile din Republica Moldova.

Costurile achitate în medie pentru fiecare casă sunt de peste 38.000 de lei, din aceşti bani fiind acoperite materialele de construcţie şi taxa pe valoare adăugată aferentă, se mai arată în HG.

Acest sprijin este oferit în baza unui acord semnat în acest an între România şi Republica Moldova, prin care Bucureştiul oferă Chişinăului finanţare de 100 de milioane de euro pe parcursul a patru ani. Creditul nerambursabil era oferit iniţial pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi a învăţământului.

'Avem tratate pe care trebuie să le respectăm, iar solidaritatea între România şi Republica Moldova este un pas important pentru consolidarea relaţiilor noastre', a declarat, joi, premierul Emil Boc, întrebat de jurnalişti dacă este oportun ajutorul oferit de România statului vecin, în condiţiile în care Bucureştiul derulează un împrumut internaţional pentru a depăşi criza economică.

La acest sprijin se adaugă ajutoare de aproape 143.000 de lei oferite autorităţilor moldovene pentru protecţia împotriva inundaţiilor, printr-o altă HG publicată joi în Monitorul Oficial.

Sprijinul, pus la dispoziţie de Administraţia Naţională Apele Române, constă în folie de polietilenă şi saci de rafie pentru nisip.

Cele două hotărâri au fost adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, acesta informând membrii Cabinetului Emil Boc despre sprijinul solicitat României de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

'Nu în ultimul rând, aş vrea să mă refer la situaţia din Republica Moldova, din punct de vedere al efectelor inundaţiilor şi al solicitării pe care am primit-o de la preşedintele Ghimpu, de sprijin pentru Republica Moldova', a declarat Traian Băsescu, în şedinţa de Guvern de miercuri, scrie AGERPRES.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus