Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.06.2010

Peste 130 de proiecte în domeniul dezvoltării regionale au fost prezentate pentru finanţare

Peste 130 de propuneri de proiecte din domeniul dezvoltării regionale au fost prezentate de autorităţile publice locale pentru finanţare din Fondul naţional pentru dezvoltare regională, urmare a apelului lansat acum o lună de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

Cele mai multe propuneri de proiecte de dezvoltare regională au fost prezentate la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru în număr de 67. În regiunea Nord au fost prezentate 39 de propuneri de proiecte de dezvoltare regională, iar în regiunea Sud - 29.

Majoritatea propunerilor, 79 din cele 135 depuse, se referă la domeniul reabilitării infrastructurii fizice şi solicită mijloace financiare din Fondul naţional pentru dezvoltare regională în scopul reabilitării sau construirii sistemelor de apă și canalizare, reparaţia drumurilor etc. 15 propuneri de proiecte ţin de diversificarea economiei şi susţinerea sectorului privat și se referă în special la crearea incubatoarelor de afaceri și parcurilor industriale, iar 38 de propuneri de proiecte de dezvoltare regională sunt din domeniul îmbunătăţirii factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice prin promovarea unor trasee turistice, dezvoltarea managementului eficient al deşeurilor.

Potrivit Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, propunerile de proiecte depuse vor fi supuse unei proceduri de preselectare efectuate de către membrii Consiliilor regionale pentru dezvoltare, iar în ultima etapă vor fi propuse spre aprobare Consiliului Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale. Propunerile care nu vor beneficia de finanţare din Fondul naţional pentru dezvoltare regională vor fi incluse în lista de rezervă pentru care Agenţiile de Dezvoltare Regională vor identifica fonduri de finanţare din alte surse.

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a lansat pe 10 mai invitaţie către autorităţile publice locale să prezinte pînă pe 10 iunie curent propuneri de proiecte de dezvoltare regională care vor fi prevăzute pentru cel mult 24 de luni în domeniul reabilitării infrastructurii fizice, diversificării economiei şi susţinerii sectorului privat, îmbunătăţirii factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice. Fondul naţional pentru dezvoltare regională este inclus în Bugetul de Stat şi constituie în anul curent cca. 135 milioane de lei, anunţă un comunicat al Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus