Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.06.2010

Doi pedagogi au fost reţinuţi de Centru pentru favorizarea unor elevi la examenele de absolvire, prin extorcare de bani

Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei au reţinut în data de 1 iunie, două profesoare, separat, (una din Chişinău şi alta din Cahul), acestea fiind bănuite de extorcare de bani pentru favorizarea unor elevi la susţinerea examenelor de absolvire.

Una dintre reţineri a avut loc chiar  în centrul capitalei, în preajma unui centru comercial de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfînt. O profesoară a Şcolii serale nr. 3 din Chişinău ar fi extorcat 600 lei de la părintele unui elev din clasa IX-a, susţinînd că are influenţă asupra directorului instituţiei şi membrilor comisiei de examinare şi că-i poate determina pe aceştia să asigure o notă bună la examenele de absolvire.

La momentul reţinerii, femeia a predat benevol suma de 600 lei, marcată "mită CCCEC", pe acest caz fiind pornită o urmărire penală în temeiul art. 326 Cod penal al RM - "trafic de influenţă". (notă: se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani). Potrivit CCCEC, pedagogul şi-a recunoscut vina şi este cercetat în stare de libertate.

În aceeaşi zi, la Cahul, a fost reţinută o profesoară de pediatrie a Colegiului de medicină. Potrivit datelor preliminare, în perioada 10 mai-1 iunie, aceasta ar fi extorcat de la 18 studenţi  cîte 50 de euro (900 euro) pentru a-i ajuta să susţină cu success examenul de stat la obiectul "pediatrie". 
Lectorul a fost reţinut în incinta Colegiului în sala de clasă. În cadrul percheziţiei, în agenda sa au fost găsite bancnote cu diferit nominal în valută străină şi lei moldoveneşti: 390 euro, 60 dolari, 800 lei. 
Totodată, ofiţerii CCCEC au efectuat o percheziţie şi la domiciulul reţinutei, unde au găsit un caiet cu iniţialele mai multor elevi, în dreptul cărora erau înscrise diferite sume de bani în euro şi dolari.
Profesoara a fost repartizată în Izolatorul de detenţie provizorie din Cahul. În privinţa ei este instrumentată o cauză penală, pornită în baza art. 324 Cod penal al RM - "corupere pasivă". (notă: se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani).
În legătură cu demararea examenelor de absolvire şi bacalaureat, CCCEC îşi reiterează apelul către părinţi, elevi şi profesori, prin care avertizează că atît darea, cît şi luarea de mită constituie o infracţiune sancţionată penal.
Amintim că la Centru funcţionează non-stop linia fierbinte 257 257 la care pot fi reclamate cazurile de corupţie cunoscute.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus