Trimite e-mail | Printeaza
Social
24.05.2010

Pe teritoriul Italiei sunt înregistrate 26 de asociaţii ale moldovenilor

Mihai Ghimpu se află într-o vizită de lucru la Roma în perioada 23-26 mai, la invitaţia Preşedintelui Camerei Deputaţilor din Italia. Mihai Ghimpu a avut astăzi o întâlnire cu comunitatea cetăţenilor R.Moldova din Italia şi a răspuns mai bine de 3 ore la numeroase întrebări ale cetăţenilor R.Moldova aflaţi la muncă sau la studii în Italia.

Majoritatea dintre ele s-au referit la necesitatea semnării unui acord moldo-italian de protecţie socială, respectiv în domeniul muncii, necesitatea recunoaşterii şi echivalării actelor de studii, reducerea preţurilor la biletele de avion, diminuarea taxelor consulare, importanţa atragerii investiţiilor în economia Republicii Moldova, efectuarea unui control minuţios în organele de anchetă şi cele de poliţie ale Republicii Moldova pentru prevenirea actelor de corupţie. Mai mulţi cetăţeni s-au arătat deranjaţi de faptul că, în lipsa unui cadru juridic adecvat, şoferii celor circa 300 de maşini din Republica Moldova, care circulă săptămânal în Europa cu colete pentru cetăţenii moldoveni sunt amendaţi sistematic sau reţinuţi în vamă. A existat şi propunerea de a crea la Chişinău o agenţie de stat, care ar proteja interesele cetăţenilor plecaţi la muncă peste hotare, precum şi deschiderea unei misiuni consulare la Padova, regiune în care muncesc un număr considerabil de moldoveni.

Totodată, cetăţenii s-au arătat mulţumiţi de cursul european de dezvoltare al R.Moldova, declarând că vor susţine şi în continuare implementarea reformelor democratice în Republica Moldova, în condiţiile unei stabilităţi politice şi a transparenţei în activitatea structurilor de stat. „Republica Moldova ar trebui să devină o nouă Elveţie, în care cetăţenii să trăiască liber, democratic, în marea familie europeană", a spus Ştefan Marinescu, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, în prezent aflat la muncă în Italia.

Pe parcursul zilei de astăzi Mihai Ghimpu are planificate întrevederi bilaterale cu Preşedintele Camerei Deputaţilor Gianfranco Fini, precum şi cu Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea şi Eminenţa Sa Cardinalul Tarcisio Bertone, Secretarul de Stat al Sfîntului Scaun, informează un comunicat al Serviciului de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus