Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.05.2010

CNSM este indignată de intenţia ANRE de a adopta o nouă majorare a tarifelor de livrare a gazelor naturale

CNSM este indignată de intenţia ANRE de a adopta o nouă majorare a tarifelor de livrare a gazelor naturale

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este indignată de intenţia  Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a adopta o nouă majorare a tarifelor de livrare a gazelor naturale.

Acest lucru se întîmplă în pofida faptului că în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective din 29 aprilie 2010 ANRE nu a adus argumente convingătoare pentru luarea unei asemenea decizii şi nu a ţinut cont de cerinţa partenerilor sociali de a se abţine de la majorarea tarifelor pînă la finalizarea auditului privind activitatea economico-financiară a S.A. „Moldova-gaz" şi prezentarea structurii cheltuielilor incluse în tarife.

În condiţiile descreşterii salariilor, sindicatele cer stoparea majorării tarifelor, deoarece aceasta va genera creşteri de preţuri şi tarife în lanţ la alte mărfuri şi servicii, inclusiv la produsele alimentare de primă necesitate.

În situaţia creată, se impune luarea în regim de urgenţă a unor măsuri preventive de protecţie suplimentară a întregii populaţii.

Pentru evitarea unor tensiuni sociale care pot degenera în situaţii conflictuale, CNSM cere ca înainte de aprobarea noilor tarife la gazele naturale să fie convocată Comisia naţională pentru consultări şi negocieri colective pentru a pune în discuţie corectitudinea formării tarifelor la gazele naturale, măsurile de protecţie socială a populaţiei, inclusiv majorarea salariului minim pe ţară.

ANRE in cadrul sedintei sale din 14 mai  va examina şi aproba proiectul de actualizare a tarifelor de livrare a gazelor naturale, de producere şi de livrare a energiei electrice şi a celei termice de către centralele electrice cu termoficare (CET), precum şi a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor finali de către CET - Nord din Bălţi şi S.A. „Termocom" din Chişinău.

Reamintim că, ANRE la 16 aprilie a examinat prima varianta a proiectului hotararii privind tarifele. Asupra majorarii tarifelor pentru consumatorii finali cu 14,1% - de la 3542 la 4042 lei (fara 6% TVA) pentru 1 mie metri cubi insista SA „Moldovagaz", motivandu-si solicitarea prin faptul ca a crescut pretul de achizitie a gazelor procurate de la „Gazprom" din trimestrul II cu 20 dolari SUA - de la 232 la 252 dolari SUA pentru 1 mie metri cubi, pierderile financiare ale intreprinderii in trimestrul I al anului 2010 au constituit 31 mil. lei din cauza diferentei de pret aparute in legatura cu oscilatiile cursului de schimb al valutei nationale de la 12,3 lei pentru 1 dolar SUA, nivel prevazut in tarif, pana la 12,6 lei pentru 1 dolar SUA.  Conform datelor preliminare ale agentiei, tariful la gaze pentru consumatorii finali ar putea fi majorat cu 13,9% - pana la 4034 lei pentru 1 mie metri cubi. Ultima data ANRE a actualizat tariful la gaze la 15 ianuarie 2010. „

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus