Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.04.2010

CEDO: Deputaţii din R.Moldova au dreptul să păstreze cetăţenia română

CEDO: Deputaţii din R.Moldova au dreptul să păstreze cetăţenia română

Deputaţii din Republica Moldova care deţin şi cetăţenia română nu trebuie să fie constrânşi să renunţe la aceasta pentru a-şi putea exercita funcţiile, a decis marţi Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO).

Judecătorii europeni, care au fost sesizaţi de parlamentarul Alexandru Tănase după ce a fost nevoit să renunţe la cetăţenia română pentru a fi ales deputat anul trecut, au menţionat că "toţi deputaţii care au fost afectaţi de acest tex aparţineau opoziţiei", potrivit Newsin.

"O mare parte a cetăţenilor deţin dublă cetăţenie şi aceste persoane au dreptul să fie reprezentate de deputaţi care să le exprime preocupările", au argumentat magistraţii CEDO.

Majoritatea comunistă din Parlamentul de la Chişinău adoptase la 7 decembrie 2007, în lectură finală, legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice şi eligibile în stat, însă fostul preşedintele Vladimir Voronin a refuzat să o promulge şi a retrimis textul spre reexaminare în Parlament, în februarie 2008.

Potrivit prevederilor iniţiale ale legii, persoanele cu dublă cetăţenie nu puteau să îndeplinească următoarele funcţii: preşedinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, deputat în Parlament, preşedinte de raion, primar, poliţist, membru al Comisiei Electorale Centrale, al Curţii de Conturi, judecător, inclusiv la Curtea Constituţională, membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale, avocat parlamentar, lucrător vamal, etc. Totodată persoanele care urmau să candideze pentru funcţii elective şi deţin cetăţenia altui stat vor trebui să prezinte dovezi de iniţiere a procedurii de renunţare la aceasta.

Chiar dacă în Republica Moldova sunt aproximativ 45.000 de cetăţeni moldoveni care deţin şi cetăţenie rusă, legea îi viza în special pe deţinătorii de cetăţenie română, pentru că, în timp ce Bucureştiul publică în Monitorul Oficial datele privind acordarea cetăţeniei române, Moscova face acest lucru în mod discret, au subliniat observatorii.

În noiembrie 2008, CEDO considera că legea care interzice persoanelor cu multiplă cetăţenie accesul la funcţii publice în Republica Moldova este una discriminatorie şi contrară Convenţiei pentru drepturile omului şi Convenţiei pentru cetăţenie.

Potrivit Curţii Europene pentru Drepturile Omului, într-o democraţie, loialitatea faţă de un stat nu neapărat înseamnă loialitatea faţă de guvernarea acestui stat sau faţă de un anumit partid politic.

Curtea de la Strasbourg a făcut atunci publică decizia adoptată la 4 noiembrie pe marginea plângerii prin care primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte al Partidului Liberal, şi Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat, contestau restricţiile introduse la ocuparea de demnităţi publice pentru deţinătorii de mai multe cetăţenii, modificări introduse de Parlamentul moldovean în luna aprilie la legea cu privire la cetăţenie.

Ambii petiţionari au reclamat în faţa Curţii faptul că adoptarea unei interdicţii ce limitează accesul unui număr mare de cetăţeni ai Republicii Moldova la funcţia de deputat constituie o măsură antidemocratică şi disproporţionată, fiind adoptată în ajunul alegerilor parlamentare din 2009.

***

Juriştii pentru Drepturile Omului  -  Marea Cameră a CtEDO a pronunţat hotărârea Tănase c. Moldovei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus