Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.04.2010

Masa rotundă cu genericul „Comerţul exterior şi eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri"

Masa rotundă cu genericul „Comerţul exterior şi eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri

Ministerul Economiei a desfăşurat, astăzi 23 aprilie, masa rotundă cu genericul „Comerţul exterior şi eliminarea constrîngerilor din mediul de afaceri". Evenimentul a fost prezidat de către Viceministrul Economiei Octavian Calmîc, cu participarea la discuţii a reprezentanţilor mediului de afaceri, societăţii civile, asociaţiilor de business, precum şi instituţiilor subordonate ME- Camera de Licenţiere, Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie, Inspectoratul Principal de Stat pentru Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor.

„Scopul organizării evenimentului de astăzi este de a identifica în comun constrîngerile de bază existente în prezent în mediul de afaceri autohton şi găsirea, respectiv, a unor soluţii care ar facilita activitatea de comerţ pentru producătorii naţionali. " a declarat la începutul mesei rotunde Viceministrul Economiei Octavian Calmîc.

Viceministrul Economiei a anunţat cele mai recente date din comerţul exterior , anunţînd o stagnare la capitolul importuri şi o creştere cu circa 16% a exporturilor, în primul trimestru al anului 2010 , fapt condiţionat şi de facilitarea regimului comercial al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin acordarea la 1 martie 2008 a Preferinţelor Comerciale Autonome (ATP).

Participanţii la masa rotundă au evidenţiat în comun un set de probleme sistemice care afectează nemijlocit activitatea de comerţ a majorităţii producătorilor autohtoni. Astfel, au fost aduse la cunoştinţa ME o serie de bariere netarifare ce ţin de interdicţiile la import, administrarea vamală, fiind accentuat aspectul preţurilor indicative/orientative, ordinele serviciului vamal privind modul de vămuire, atribuirea poziţiei tarifare la mărfurile importate, fapt ce nu este reglementat de actele juridice naţionale.

Potrivit ME, a fost menţionată elaborarea în anul 2009, de către Ministerul Economiei a Planului de eliminare a constrîngerilor din mediul de afaceri care se axează pe recomandări de îmbunătăţire a mediului de afaceri în domenii precum: iniţierea şi licenţierea afacerilor; exportul de vinuri şi metale; siguranţa produselor alimentare; fiscal; infrastructura calităţii; marcarea de stat a unor produse alimentare; vamal; importul produselor de origine animală; plăţii taxelor ecologice la import; activităţii organelor de control.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus