Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
15.04.2010

Asistenţa externă oferită sistemului sănătăţii pentru anii 2010 – 2013 este de 47,47 mln de Euro

Astăzi, 15 aprilie, ministrul Sănătăţii, domnul Vladimir Hotineanu, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost abordată tema cu privire la asistenţa ce urmează a fi oferită sistemului de sănătate al Republicii Moldova pentru perioada anilor 2010 - 2013, de către partenerii externi pentru dezvoltare, discutată în cadrul reuniunii din 24 martie 2010 de la Bruxelles.

În deschiderea conferinţei, ministrul Sănătăţii a ţinut să menţioneze că reuniunea Grupului Consultativ la Bruxelles de la sfîrşitul lunii martie a fost un eveniment istoric pentru Republica Moldova datorită rezultatelor obţinute şi a perspectivelor ce s-au deschis.

Ajutorul confirmat ce va fi oferit de donatorii externi pentru anii 2010 - 2013 este de 47,47 de mln de Euro. Această sumă include proiecte ale organismelor internaţionale, ce prevăd o colaborare multilaterală: Agenţiile ONU (OMS, UNFPA, UNAIDS, OIM, UNICEF, UNDP) cu un suport de 5,89 mln Euro; Banca Mondială - 6,65 mln Euro şi Fondul Global - 25,75 mln Euro.

Prin asistenţă bilaterală s-au arătat dispuse să ofere echipament aşa ţări ca: Elveţia cu o valoare de 8,80 mln Euro, Luxemburg -  0,21 mln Euro, Ungaria -  0,11 mln  de Euro şi Finlanda -  0,06 mln de Euro.

Asistenţa financiară oferită de donatori va fi utilizată pentru implementarea unor proiecte concrete în unele sectoare prioritare cum ar fi: modernizarea sistemului perinatal al Republicii Moldova, dezvoltarea sistemului de servicii comunitare de sănătate mintală, reconstrucţia şi renovarea Centrelor de Sănătate rurale şi altele, anunţă Serviciul de Presă al Ministerului Sănătăţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus