Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.03.2010

Permisele de mic trafic de frontiera vor fi trimise de Posta Moldovei, careia cetatenii ii vor plati 10 lei

Miercuri, premierul Boc merge la Chisinau, acolo unde, impreuna cu omologul sau moldovean, vor inmana primele permise de mic trafic de frontiera. Altfel, permisele vor fi trimise prin posta, de Posta Moldovei, careia cetatenii ii vor plati 10 lei moldovenesti, echivalentul a aproximativ 2,5 lei romanesti.

S-a ales aceasta solutie, a explicat consulul Litiu, pentru ca nu presupune noi cheltuieli pentru cetatenii de pe frontiera si pentru a ii scuti de pierderea timpului pentru o noua calatorie la Chisinau.

Plicul pe care il vor primi va contine o scrisoare (vezi foto alaturat), pe care va fi lipit permisul si care are pe spate harta cu zonele in care se pot misca cetatenii moldoveni, precum si o brosura cu drepturile pe care le au si sanctiunile in cazul in care depasesc zona si nu respecta conditiile din Acord.

Anularea sau revocarea permisului si/sau amenzi de pana la 1200 de lei

Pentru Romania este primul gen de permise de acest fel, iar ele nu sunt echivalente nici cu altele din UE pe care le au Ungaria, Polonia sau tarile baltice. In aceste conditii, Romania s-a angajat la UE ca va fi riguroasa si foarte atenta, ca cetatenii moldoveni care reprezinta un pericol pentru vreun stat din zona Schengen sa nu obtina permisul si ca va fi foarte atenta ca detinatorii de permis sa nu fie prinsi pe la Budapesta, Viena, Bruxelles sau Paris.

De altfel, s-au luat masuri ca permisul sa nu poate fi falsificat, pentru ca, odata cu emiterea lui, el intra in sistem si poate fi verificat de politia de frontiera, de politia rutiera. Mai mult, Romania vorbeste despre o aplicare prompta si fara ezitare a sanctiunilor prevazute, intrucat Romania este acum granita a UE, iar cei potentiali un milion de moldoveni care se pot deplasa fara viza pana la maximum 50 de kilometri de frontiera - o suprafata care curpinde orase precum Iasi, Galati, Botosani - intra, de fapt, pe teritoriul UE.

In acest sens, s-a instituit o comisie tehnica romano-moldoveneasca ce va analiza modul in care functioneaza Acordul. Iar Romania are obligatia ca, o data la 6 luni, sa raporteze Comisiei Europene cate permise au fost eliberate, retrase, ce sanctiuni si cate au fost aplicate, pe ce motiv. Asta presupune o monitorizare foarte riguroasa.

Pe de alta parte, autoritatile moldovene au o mare responsabilitate si trebuie sa isi responsabilizeze, printr-o campanie de informare publica probabil, propriii cetateni. "Este un test important si pentru procesul de negociere al R. Moldova cu UE, pe regimul de liberalizare a vizelor", au spus anumiti diplomati romani. Daca moldovenii nu incalca regulile prevazute de acord si nu depasesc teritoriul stabilit, atunci asta e un plus.

La ce sanctiuni se pot astepta cetatenii moldoveni daca incalca regulile jocului?

Amenzi

  • de 600 de lei pana la 1200 de lei (romanesti, fireste, ceea ce inseamna aproximativ de patru ori mai multi lei moldovenesti) pentru depasirea perioadei de 90 de zile de sedere neintrerupta pe teritoriul Romaniei si returnarea in R. Moldova
  • de 100 de lei pana la 500 de lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de a anunta pierderea, furtul, deteriorarea sau distrugerea permisului sau pentru faptul ca nu il are asupra sa sau refuza sa il prezinte autoritatilor romane

Revocarea permisului

  • in cazul in care a fost declarat, dupa eliberarea permisului, idezirabil sau a fost dispusa interzicerea intrarii in Romania
  • a recidivat in depasirea zonei de frontiera prevazuta pentru micul trafic

Anularea permisului

  • daca se descopera ca l-a obtinut in baza unor documente si informatii false
  • daca incearca sa introduca ilegal in Romania alti straini sau a inlesnit transportul si cazarea acestora
  • daca incalca reglementarile vamale si cele privind frontiera de stat

Daca acum permisul se libereaza pe 2 ani, urmatorul ar putea fi eliberat pe o perioada de 5 ani, cu conditia unui comportament potrivit reglementarilor prevazute de acord.

Scrisoarea care insoteste permisul de mic trafic la frontiera aici

Sursa: HotNews.ro

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus