Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2010

Președintele Camerei Deputaților din România participă la Chişinău la manifestările dedicate Unirii Basarabiei cu România

Președintele Camerei Deputaților din România participă la Chişinău la manifestările dedicate Unirii Basarabiei cu România

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, participă sâmbătă la Chişinău la manifestările dedicate împlinirii a 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918.

Roberta Anastase a participat în dimineaţa zilei, împreună cu alţi oficiali din România şi Republica Moldova, la depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ea este însoţită de senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele comisiei pentru politică externă din Senat, Eugen Tomac, secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, reprezentanţi ai Ambasadei României. Din partea Republicii Moldova, la eveniment au participat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, liderul fracţiunii Partidului Liberal din parlament, Ion Hadârcă, vicepremierul Ion Negrei, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi.

Ulterior, delegaţiile s-au deplasat la cimitirul central din Chişinău pentru a depune flori la mormintele deputaţilor în Sfatul Ţării (legislativul din 1918, care a votat unirea n.red) şi ale fruntaşilor mişcării de renaştere naţională.

Pentru această zi au fost anunţate mai multe evenimente dedicate acestei aniversări.

Este prima dată în ultimii ani când la Chişinău se organizează evenimente de asemenea amploare cu această ocazie, după ce în anii trecuţi fosta guvernare comunistă încerca să le împiedice. În 2007, în această zi, un grup de persoane, printre care şi actualul preşedinte interimar, Mihai Ghimpu, precum şi Dorin Chirtoacă - care la trei luni după incident a fost ales primar de Chişinău - au fost reţinute de poliţie pentru câteva ori, iar ulterior amendate 'pentru încălcarea ordinii publice'.

Şi la 27 martie 2008, poliţia a arestat câţiva organizatori ai manifestaţiilor dedicate Unirii din 1918, iar un cetăţean român a fost expulzat.

În 2009, autorităţile au interzis accesul în Republica Moldova a zeci de cetăţeni români, dar şi cetăţeni moldoveni, care au încercat să vină din România pentru a participa la manifestaţii dedicate Unirii. AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus