Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.03.2010

”Romania este un partener valoros, pe care il apreciem”

”Romania este un partener valoros, pe care il apreciem”

Interviu pentru Inforusia cu Ministrul Apararii din R.Moldova, Vitalie Marinuta

Vizita Ministrului Apararii Vitalie Marinuta din 28-30 martie la Bucuresti vine sa demonstreze ca relatiile moldo-romane in domeniul militar au intrat pe un fagas normal.

Inforusia: Domnule Ministru, sunteti exponentul generatiei tinere, care a beneficiat de posibilitatea de a fi scolit atat in Est, cat si in Vest. Ce v-ati propus sa realizati din postura de Ministru al Apararii pentru a imbunatati imaginea armatei moldovenesti, de a scapa de metehnele si "pecetea de sorginte sovietica"?

Vitalie Marinuta: Da, am facut studii si in Est, dar si in Vest, cum ati remarcat si Dvs. Scoala Trupelor Aeropurtate din Reazan, Rusia, pe care am absolvit-o, a fost una la care au aspirat zeci de mii de tineri din fosta Uniune Sovietica, acest lucru poate fi confirmat de toti ofiterii care au studiat acolo. Acelasi lucru il pot spune despre studiile acumulate in scolile vestice, de care iarasi, sant mandru. In final, am combinat ce a fost bun de la rusi (lasand la o parte „pecetea de sorginte sovietica") si de la occidentali si am aplicat in armata moldoveneasca ceea ce am considerat necesar. Daca a fost bine sau nu, ii puteti intreba pe subordonatii mei din cele doua unitati pe care am avut onoarea sa le conduc, considerate pe merit de elita, in Armata Nationala - Batalionul cu Destinatie Speciala si Batalionul 22 de Mentinere a Pacii.

In ceea ce priveste imbunatatirea imaginii Armatei Nationale, populatia Republicii Moldova deja ne crediteaza cu incredere. Ultimul sondaj al IMAS arata ca Armata Nationala se plaseaza pe locul 2-3 la capitolul increderea populatiei, dupa Biserica si presa. Desigur, intotdeauna este loc de mai bine. Si in calitatea mea de ministru al Apararii, mi-am propus, impreuna cu ofiterii, subofiterii, sergentii si nu in ultimul rand soldatii, care executa serviciul militar, sa modernizam si sa dezvoltam Armata Nationala in conformitate cu standardele occidentale, mai ales ca acesta este si un obiectiv al guvernului din care fac parte. In acelasi timp, promovarea consecventa a politicii de aparare in plan international, este una din misiunile de referinta a Armatei Nationale. Din punct de vedere al politicii militare ne dorim si am si demarat deja elaborarea unui plan ambitios de formare a unor parteneriate durabile cu tarile din spatiul euro-atlantic.

De asemenea pe agenda mea personala se afla o mai buna dotare cu tehnica militara, cea de care dispunem are o vechime de 20-40 de ani, dar depindem totalmente de bugetul alocat, unul auster, care asigura doar 50 la suta din necesitati. Speram, odata cu iesirea tarii din impasul economic, sa putem realiza si acest proiect, care ar mobiliza si mai mult contingentul de militari.

Inforusia: In tarile UE functioneaza cu succes sistemul de armata profesionista. In ce masura armata R.Moldova este gata sa faca acest pas?

Vitalie Marinuta: Cred ca la ora actuala serviciul militar obligatoriu este mai mult decat necesar pentru Republica Moldova, or Armata Nationala, pe langa instruirea militara, ofera tinerilor si o fortificare psihologica, o educatie patriotica, oricat de banale ar parea aceste lucruri. Plus ca in acest fel nu se „pierde" legatura cu societatea, fluxul de tineri aduce intotdeauna ceva util si valoros in armata si pleaca acasa mai buni, mai pregatiti, cu perspectiva de a-si gasi locuri de munca bine platite si cotate pe piata.

Sigur, avantajele unei armate profesioniste sunt evidente si, ca fost militar, mi-ar placea sa conduc soldati angajati pe baza de contract, numai ca iarasi, situatia economica nu ne permite realizarea acestui deziderat. Cu toate astea, daca am face o analiza exhaustiva a efectivului de militari antrenati in armata moldoveneasca, am constata ca acesta este format si din militari angajati pe baza de contract, care reprezinta partea de armata profesionista, adica ofiteri, subofiteri, sergenti si soldati.

In concluzie, pe termen scurt e bine sa pastram acest format. Insa pe termen lung, obiectivul nostru este de a avea o armata profesionista, mobila, interoperabila cu armatele occidentale.

Inforusia: La ce operatiuni de mentinere a pacii participa militarii moldoveni?

Vitalie Marinuta: Istoria participarii Armatei Nationale in operatiuni de mentinere a pacii dateaza cu anul 1997, atunci cand primii ofiteri au fost detasati in misiuni de acest gen. De atunci si pana la ora actuala militarii moldoveni au fost incadrati in operatiuni sub egida OSCE, NATO si ONU in Cecenia, Kosovo, Macedonia, Georgia, Bosnia si Hertegovina, Liberia, Coasta de Fildes si Sudan. Totusi cea mai reprezentativa, ca numar si impact, ramane misiunea post-conflict de restabilire din Irak, unde armata moldoveneasca a fost prezenta in cadrul fortelor multinationale cu sase contingente de militari. In total prezenta moldoveneasca in operatiuni internationale de mentinere a pacii a fost asigurata de aproximativ 170 de militari.

Personal, pledez pentru participarea R.Moldova in misiuni de mentinere a pacii, conduse de ONU, OSCE, sau alte formate acceptate de legislatia in vigoare. Cu atat mai mult cu cat programul de guvernare prevede « transformarea Republicii dintr-o sursa de insecuritate intr-un contribuitor la securitatea regionala si internationala prin participarea activa la Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC) a UE si la actiunile internationale de stabilizare si mentinere a pacii ».

Pe langa aspectul politic in ceea ce priveste participarea la acest gen de operatiuni, este important sa spunem ca adevaratii militari cresc si se formeaza in teatrele de operatiuni. Totusi decizia de a participa in asemnea operatiuni apartine exclusiv parlamentului.

Inforusia : Ce puteti sa ne spuneti despre colaborarea moldo-romana in domeniul militar?

Vitalie Marinuta: Romania a fost una din primele tari care a stabilit relatii de colaborare in domeniul militar cu Republica Moldova inca in anul 1991. Desi cooperarea a vizat mai multe segmente, toate necesare pentru noi, cel mai important ramane a fi instruirea cadrelor militare in scolile de profil din Romania care au fost si sunt pilonii principali ai Armatei Nationale, lucru pentru care imi exprim multumirea. Altfel spus, investitia pe care o facem prin perfectionarea profesionala a militarilor moldoveni in Romania demonstreaza ca tara dumneavoastra este un partener valoros pe care il apreciem.

Inforusia: In ce masura influenteaza asupra R.Moldova instalarea scutului antiracheta in Romania?

Vitalie Marinuta: Am mai spus-o si cu alte ocazii, ca in opinia mea, intentia Romaniei de a instala pe teritoriul sau elemente ale scutului antiracheta este un subiect strict intern a tarii dumneavoastra. In ceea ce priveste R. Moldova si speculatiile aparute in cercurile politice la Chisinau, precum ca instalarea elementelor scutului antiracheta, ar pereclita securitatea tarii noastre, vreau sa informez ca recent in cadrul consultarilor moldo-romane pe probleme de securitate la nivel de director de departament din MAE de la Bucuresti, a fost abordata si aceasta tema. In cadrul discutiilor partea romana a accentuat ca sistemul este unul strict defensiv si urmareste protectia teritoriului si a cetatenilor Romaniei impotriva unor eventuale atacuri cu rachete, reprezentand o contributie concreta la viitorul sistem de aparare antiracheta al NATO, care va asigura protectia intregului teritoriu aliat. S-a accentuat ca participarea Romaniei la acest sistem nu are nicio legatura cu modul de reglementare a situatiei din Transnistria. De asemenea, partea romana a mentionat ca proiectul nu afecteaza securitatea statelor vecine, ci dimpotriva reduce riscurile de securitate in plan regional mai larg. Altfel spus, datorita tehnologiilor performante pe care le ofera interceptorii terestri ai scutului antiracheta si natura pozitiva a relatiilor dintre R. Moldova si Romania, securitatea si apararea spatiului aerian al R. Moldova ar avea doar de castigat. Insa, la moment aceasta este doar o estimare. Situatia se va clarifica odata ce se va specifica ce tip de sisteme, cate la numar si unde vor fi amplasate pe teritoriul statului roman. Aceste detalii, din cate cunosc, urmeaza a fi negociate de Romania si Statele Unite la faza a doua a proiectului.

Inforusia : Drept reactie la instalarea elementelor antiracheta in Romania, Moscova a declarat ca ar putea sa instaleze sisteme in tarile CSI. Ati avut vreo propunere din partea Moscovei la acest capitol? Cum veti reactiona daca vi s-ar propune acest lucru?

Vitalie Marinuta: Din cate cunosc nu exista o declaratie oficiala in acest sens. Da, au fost declaratii la nivel de experti, in mare parte militari rusi (in retragere si activi), care si-au permis astfel de declaratii. Respectiv, nu a avut cum sa parvina o propunere de genul acesta din partea Federatiei Ruse si nu cred ca Rusia va recurge la astfel de initiative.

Pe teritoriul Moldovei de aproape de 20 de ani stationeaza trupe ruse, care dupa ce au intrat, foarte greu pleaca! Nu e cazul sa mai invitam trupe aditionale.

Inforusia: Cum apreciati initiativa conducerii Rusiei de a interveni cu trupe militare in strainatate pentru asi apara drepturile conationalilor sai. Luati in calcul repetarea evenimentelor nefaste din 91-92 din Transnistria?

Vitalie Marinuta: Nu este o idee noua, iar dorinta de a-ti apara conationalii este una fireasca. Deci nu atat intentia si decizia poate prezenta o ingrijorare, ci mecanismul de aplicare. Definitia pericolului este una subiectiva si deriva din perceptiile oamenilor. In Republica Moldova locuiesc circa 200 000 cetateni ai Federatiei Ruse. Mai mult ca atat, numarul acestora este in continua crestere, in special in stanga Nistrului - in regiunea transnistreana. Cu certitudine afirm ca drepturile acestora sunt respectate, iar in societatea moldoveneasca nu exista o discriminare a posesorilor de cetatenie rusa. Si aici ma intreb, cum va defini Federatia Rusa starea de pericol pentru cetatenii sai, care va sta la baza unei eventuale decizii? Sigur ca exista pericolul de manipulare a memoriilor suferintelor din 1992, insa, sper ca realitatile zilei de astazi sa predomine ratiunea vecinilor nostri.

Inforusia: Ce puteti spune despre declaratia lui Igor Smirnov prin care isi exprima deschiderea pentru amplasarea rachetelor Iskander pe teritoriul de est al republicii?

Vitalie Marinuta: Sunt vorbe gratuite, care, dupa cum ati vazut, nu au fost luate de nimeni in serios, nici macar de Federatia Rusa, stat caruia i-a facut oferta respectiva.

Smirnov a tot facut declaratii pe parcursul intregii perioade de „regie" in regiunea transnistreana, gratie faptului ca auto-proclamata republica nu este un subiect al dreptului international, iar asa-numitul „ales" al poporului poate declara orice fara frica de consecinte. Federatia Rusa a recunoscut Republica Moldova ca stat independent si suveran in limitele hotarelor care includ si regiunea transnistreana. Deci, juridic, teritoriul pe care Smirnov generos vrea sa instaleze sistemele Iskander nu-i apartine, iar autoritatile constitutionale de la Chisinau nu l-au imputernicit pentru astfel de declaratii. Mai mult ca atat, Moscova a negat imediat dupa aparitia acestor declaratii existenta unor intentii la acest subiect. Orice decizie in acest sens urmeaza a fi discutata intre doua state: Federatia Rusa si Republica Moldova.

Inforusia: In ce masura comisia parlamentara condusa de Vitalie Nagacevschi privind investigarea evenimentelor din aprilie 2009 vizeaza si activitatea MA?

Vitalie Marinuta: Respectiva comisie nu vizeaza in niciun fel activitatea Ministerului Apararaii pentru ca institutia militara nationala nu a fost implicata in actiunile din perioada respectiva. O decizie pe care o consider corecta.

Inforusia: Va rog sa ne punctati cateva repere importante din agenda discutiilor pe care urmeaza sa le aveti la Bucuresti in timpul vizitei de la sfarsitul acestei luni.

Vitalie Marinuta: In primul rand vizita oficiala vine sa demonstreze ca relatiile dintre armatele noastre au intrat pe un fagas normal, odata cu relansarea dialogului politic intre tarile noastre. In acest context, sunt recunoscator Ministerului Apararii Nationale al Romaniei pentru asistenta acordata R. Moldova in instruirea militarilor nostri in institutiile de invatamant militar romanesti. Romania suporta toate cheltuielile legate de instruirea specialistilor moldoveni, iar acest ajutor este considerabil.

In timpul vizitei ne propunem sa analizam rezultatele activitatilor bilaterale cu specific militar si sa stabilim prioritatile cooperarii in domeniul respectiv pentru anii urmatori, printre care instruirea militara, cooperarea internationala si altele. De asemena planificam semnarea protocolului intre Ministerul Apararii al Republicii Moldova si Ministerul Apararii Nationale din Romania privind colaborarea intre Fortele Aeriene. Voi avea si o serie de intrevederi cu demnitari romani la ministerul de externe, Palatul Cotroceni, Universitatea Nationala de Aparare „Carol I" si Palatul Parlamentului.

Inforusia: Domnule Ministru, va multumim pentru interviu!

Sursa: Inforusia

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus