Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2010

Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice

Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice

Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline în cadrul Comunităţii Energetice, protocolul fiind semnat, miercuri 17 martie, la Viena (Austria), de către Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi Preşedintele în Exerciţiu al Comunităţii Energetice (CE) Fatmir Besimi.

În cadrul ceremoniei de semnare a protocolului, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a accentuat importanţa aderării Republicii Moldova la Tratatul Comunităţii Energetice în contextul disponibilităţii reduse a resurselor sale energetice, fiind astfel sporit semnificativ şi gradul cooperării regionale în direcţia diversificării acestor resurse.

„Prin aderarea la Comunitatea Energetică, Moldova a realizat un pas decisiv spre alinierea regulilor sale de piaţă la standardele Uniunii Europene, ceea ce va duce la sporirea potenţialului investiţional în acest sens.", a adăugat Fatmir Besimi.

Totodată, directorul Secretariatului CE, Slavtcho Neykov a dat o notă apreciativă înaltă performanţelor înregistrate recent de către Republica Moldova în ceea ce priveşte procesul de armonizare a legislaţiei sale naţionale cu Aquisul comunitar.

Semnarea protocolului de aderare a fost favorizată de adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a noilor legi cu privire la energia electrică şi gazele naturale în conformitate cu normele UE. Legile au fost publicate în Monitorul Oficial în data de 12 februarie 2010.

În calitatea sa de membru cu drepturi depline în cadrul CE, Republica Moldova va pune în aplicare o structură transparentă a pieţei energiei prin implementarea actelor de bază ale UE în acest domeniu. Tratatul va duce la stabilitatea financiară pe termen lung a sectorului energetic şi ameliorarea climatului investiţional. Totodată, acesta va duce la intensificarea comerţului şi integrării regionale, precum şi va contribui la diminuarea impactului negativ al schimbărilor climaterice, prin promovarea surselor regenerabile de energie şi a eficienţei energetice.

Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a acceptat participarea Republicii Moldova în calitate de Observator la Tratat în noiembrie 2006. În iunie 2008, Consiliul Ministerial al Comunităţii Energetice a delegat Comisiei Europene sarcina de a conduce procesul de aderare. Din septembrie 2008 şi pînă la semnarea Memorandumului de finalizare a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Comunitatea Energetică au avut loc trei runde de negocieri. Memorandumul a fost semnat la Chişinău pe data de 29 aprilie 2009. În decembrie 2009, la Zagreb (Croaţia), Consiliul Ministerial a acceptat aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus