Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.03.2010

Comunicat de presa al Comisiei de la Venetia privind avizul adoptat cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova

În cadrul celei de-a 82-a sesiune plenară, Comisia de la Veneţia a adoptat avizul experţilor pentru Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Adresarea Curţii Constituţionale a Moldovei din 7 decembrie 2009 vizează expunerea unui aviz cu privire la un proces intentat de un grup de deputaţi ai Parlamentului Moldovean cu privire la interpretarea de articole în Constituţie, cu privire la alegerea Preşedintelui şi cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova. Ei pretind că aceste articole ar putea da naştere la incertitudine cu privire la calendarul de dizolvare a Parlamentului de către Preşedintele Republicii.

Comisia de la Veneţia este de părere că articolul privind dizolvarea Parlamentului se aplică în situaţiile prevăzute în articolul privind alegerea Preşedintelui. Dizolvarea Parlamentului, prin urmare, nu poate avea loc de două ori în decurs de un an, chiar şi în cazul în care Parlamentul nu reuşeşte să aleagă preşedintele de două ori. Potrivit Comisiei, cuvintele "în cursul unui an" ar trebui să fie interpretat în sensul de un an, începând de la ultima dizolvare a Parlamentului şi nu în termen de un an calendaristic. Acest lucru înseamnă că Parlamentul ar putea fi dizolvat cel devreme la 16 iunie 2010. Comisia subliniază faptul că după această dată, dizolvarea Parlamentului trebuie să aibă loc într-un interval de timp rezonabil.

În avizul său, Comisia subliniază atât necesitatea de a modifica de urgenţă prevederile constituţionale privind alegerea Preşedintelui, precum  şi necesitatea de a face acest lucru în deplină conformitate cu cerinţele Constituţiei actuale.

În plus, Comisia atrage atenţia asupra  propunerilor sale anterioare privind reforma constituţională, care corespund pe deplin cu cerinţele Constituţiei actuale şi par a fi capabile de a asigura un consens cât mai larg posibil. Acestea conţin următoarele elemente:

  • Propunerea de revizuire a articolului 78 din Constituţie, ceea ce ar facilita alegerea preşedintelui, care ar trebui să fie acceptată cât mai curând posibil de către liderii partidelor politice reprezentate în Parlament. Un astfel de acord ar putea fi asistat de către reprezentanţi ai Consiliului Europei şi ai Uniunii Europene.
  • Propunerea ar putea viza alegerea preşedintelui cu o majoritate mai mică în Parlament, precum şi alegerea preşedintelui din a treia rundă de vot sau alegerea directă a preşedintelui de către popor.
  • Propunerea ar trebui să fie votată de Parlamentul actual cât mai curând posibil după aprobarea acesteia de către Curtea Constituţională, dar va avea efect numai pentru următorului Parlament.
  • Parlamentul ar trebui să fie dizolvat după acest vot. Acest lucru ar fi în continuare în conformitate cu cerinţa de a dizolva Parlamentul într-un interval de timp rezonabil, din moment ce este justificat de necesitatea de a permite Parlamentului de a adopta decizia necesară pentru a depăşi actuala criză.
  • O revizuire mai cuprinzătoare a Constituţiei ar putea avea loc în timpul mandatului Parlamentul nou ales.

(Comunicat de presa al Comisiei de la Venetia privind avizul adoptat cu privire la dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus