Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2010

Praga are retincenţe cu privire la o liberalizare rapidă a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Praga are retincenţe cu privire la o liberalizare rapidă a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Pentru ca Republica Moldova să fie inclusă în grupul Balcanilor de Vest, ar trebui să existe consensul celor 27 de ţări membre UE, iar acesta este puţin realist în momentul de faţă, a explicat, într-un interviu pentru Newsin, ambasadorul Cehiei la Bucureşti, Petr Dokladal.

Diplomatul ceh a afirmat că "Praga a înţeles argumentele părţii române pentru includerea Republicii Moldova în grupul ţărilor din Balcanii de Vest, mai ales că nu a existat un format regional în care Chişinăul să fie inclus", dar a adăugat că "trebuie să fim realişti, pentru că, în cazul UE, există diferite forme instituţionale, de asociere".

El a adăugat că există o formă de cooperare regională, care oferă mari posibilităţi Republicii Moldova să se apropie de UE, iar aceasta este Parteneriatul Estic.

Polonia a lansat anul trecut alături de Suedia ideea Parteneriatului Estic, un program destinat ţărilor aflate la graniţa orientală a UE interesate de cooperarea cu blocul european. România doreşte accelerarea apropierii Chişinăului de Bruxelles prin includerea Republicii Moldova în grupul Balcanilor de Vest, din care fac parte ţările fostului spaţiu iugoslav, în cazul cărora se consideră că apropierea de UE este mai accelerată.

În context, ambasadorul Dokladal a menţionat că "Cehia ar dori ca orientarea către includerea în UE să fie o preocupare stabilă a Republicii Moldovei". Diplomatul a subliniat că particiarea la Parteneriatul Estic creează premise foarte bune şi nu exclude intrarea Republicii Moldova în UE.

El a mai afirmat că "Cehia urmăreşte cu foarte mare simpatie evoluţiile din Republica Moldova". Mai mult, diplomatul ceh a explicat că Republica Moldova face parte dintre elementele principale ale politicii externe şi de securitate a Cehiei, guvernul de la Praga acordând asistenţă Chişinăului şi având planuri de investiţii în Moldova.

În ceea ce priveşte liberalizarea regimului vizelor pentru Republica Moldova, ambasadorul Cehiei la Bucureşti a precizat că "trebuie procedat prin paşi succesivi, respectiv ţara şi cetăţenii ei trebuie să respecte anumite reguli, tehnice, de paşapoarte". 

Petr Dokladal a adăugat că Cehia susţine facilitarea regimului de vize pentru Republica Moldova şi ulterior liberalizarea, dar statistica activităţilor penale ale cetăţenilor moldoveni care trăiesc în Cehia şi gradul lor de infracţionalitate este în creştere.

Întrebat despre domeniile de cooperare dintre România şi Cehia în cadrul UE, diplomatul ceh a declarat că Bucureştiul şi Praga pot "orienta discuţiile privind colaborarea pe tema ţărilor din Balcanii de Vest, a Republicii Moldova sau Ucrainei, prin elaborarea unor proiecte care să pregătească aceste ţări în vederea unei viitoare intrări în UE".

El a precizat că o colaborare foarte bună există între Cehia şi România în cadrul Parteneriatului Estic, proiect lansat în timpul preşedinţiei cehe a UE, iar proiecte concrete se realizează, de asemenea, şi în ceea ce priveşte securitatea energetică.

În contextul în care cehul Stefan Fule a primit portofoliul extinderii în noua Comisie Europeană, ambasadorul Cehiei la Bucureşti a afirmat că Praga este constantă în sprijinul acordat politicii de extindere, pe care o consideră, în pofida oboselii despre care se vorbeşte în legătură cu acest proces, "drept una dintre cele mai de succes, nu numai din punct de vedere al politicii de securitate, dar şi economic". 

Diplomatul ceh a subliniat că Praga a sprijinit extinderea UE şi din motive pragmatice, pentru că, "în pofida complexităţii întregului proces, calitatea de membru al Uniunii Europeane, mai ales din partea ţărilor estice, este singurul motor eficient al reformelor din aceste ţări şi o protecţie bună împotriva redeschiderii vechilor răni ale istoriei". El a adăugat că lucrul acesta este valabil şi pentru extinderea prin includerea Croaţiei, a ţărilor din Balcanii de Vest sau a celorlalte ţări din Europa. (The Money Channel)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus