Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2010

Moldova şi Norvegia vor semna în scurt timp Acordul de facilitare a regimului de vize

Moldova şi Norvegia vor semna în scurt timp Acordul de facilitare a regimului de vize

Acest angajament a fost luat la Oslo, în cadrul întrevederii viceprim-ministrului Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, cu omologul său norvegian, Jonas Gahr Store. Părţile au reuşit, de asemenea, să efectueze un schimb de opinii despre evoluţiile interne din Republica Moldova şi să abordeze multiple subiecte privind cooperarea bilaterală şi multilaterală.

Potrivit MAEIE, oficialul norvegian a avut un interes distinct vis-a-vis de evoluţia dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană, chiar dacă Norvegia nu este membru al comunităţii europene. Datorită apartenenţei la Spaţiul Economic European şi includerii sale în zona Schenghen, Oslo participă activ în politica promovată de UE în aceste domenii.

În cadrul dialogului, miniştrii au evaluat şi nivelul implementării în Republica Moldova a proiectelor de dezvoltare susţinute de Regatul Norvegiei, valoarea cărora atinge circa 2,7mln euro anual. Unul dintre proiecte, menit să promoveze reformele în domeniul justiţiei, a fost discutat în detalii cu Ministrul norvegian de resort, Knut Storberget. Oficialii au apreciat proiectul NORLAM, lansat acum doi ani de Ministerul Justiţiei şi Poliţiei de la Oslo în Republica Moldova, ca fiind unul foarte eficient. În acest context, Iurie Leancă a menţionat interesul Executivului moldovean nu doar de continuare, dar şi de extindere a cooperării respective, prin includerea în proiect, alături de Ministerul Justiţiei, a Procuraturii Generale şi Ministerului Afacerilor Interne, asigurînd astfel o abordare complexă a problemelor din sectorul justiţiei şi afacerilor interne din Republica Moldova.

La întrevederea delegaţiei moldoveneşti cu Secretarul de Stat norvegian al Comerţului şi Industriei, Rikke Lind, a fost efectuat un schimb de opinii privind posibilităţile de extindere a relaţiilor comerciale moldo-norvegiene, precum şi pentru a promova potenţialul investiţional al Republicii Moldova în ţările nordice. Cu această ocazie, companiile din Norvegia au fost invitate să participe la Forumul oamenilor de afaceri, care va avea loc în mai la Chişinău.

Subiecte similare, precum şi teme ce ţin de dezvoltarea cooperării interparlamentare, au fost abordate în cadrul discuţiilor cu Preşedintele, Ine Marie Eriksen Soreide, şi membrii Comisiei Parlamentare pentru Afaceri Externe şi Apărare.

Aspecte generale despre securitatea regională şi internaţională au fost examinate în mod complex cu Secretarul de Stat pentru Apărare, dl Espen Barth Eide. Subiecte privind securitatea energetică au fost analizate din perspectiva Institutului Norvegian de Studii Strategice din Oslo, reprezentanţii cărora au fost incluşi în programul vizitei Vice-premierului moldovean.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus