Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
11.03.2010

Cazul contrabandei cu ţigări va fi investigat de un grup de urmărire penală

Astăzi, Procurorul General a dispus retragerea din gestiunea Serviciului Vamal a materialelor cauzei penale privind captura de ţigări de contrabandă, reţinute pe 5 martie la punctul de trecere a frontierei române Albiţa.

Printr-o ordonanţă a Procurorului General, în vederea asigurării unei urmăriri penale mai operative, mai complete şi obiective, în continuare respectiva cauză va fi instrumentată de procurorii Direcţiei conducere a urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale.

Concomitent, ţinînd cont de caracterul complex al cauzei penale în cadrul căreia urmează a fi efectuat un volum mare de acţiuni de urmărire penală şi măsuri operative de investigaţii, a fost dispusă crearea unui grup de lucru care va investiga acest dosar.

Grupul de lucru este constituit din procurori şi ofiţeri de urmărire penală din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi Serviciului Vamal, anunţă Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

Amintim că, potrivit presei române, poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa şi lucrătorii vamali din Biroul Vamal Albiţa au descoperit, într-un autocamion, ce venea din Republica Moldova, 694.370 de pachete de ţigări. Valoarea ţigaretelor găsite se ridică la valoarea de 1,48 mil. lei (380.000 euro), aceasta fiind cea mai mare captură de ţigări înregistrată de inspectorii vamali şi poliţiştii de frontieră în acest an.

"În noaptea de 4 spre 5 martie a.c., în jurul orei 1:30, la PTF Albiţa - judeţul Vaslui, s-a prezentat pentru a intra în ţară, la volanul unui autocamion cu remorcă, cetăţeanul moldovean Anatolie G., în vârstă de 37 de ani.  Conform documentelor de însoţire, autocamionul circula pe ruta Republica Moldova - Turcia şi era încărcat cu ţevi metalice de la o firmă din Ucraina pentru o societate comercială din Turcia", se arată într-un comunicat emis, vineri, de Poliţia de Frontieră.

La controlul vamal s-a constatat că, pentru a justifica greutatea transportului, pe osiile autocamionului erau legaţi mai mulţi saci de nisip, aspect ce a trezit suspiciuni cu privire la marfa transportată.

În baza analizei de risc, s-a efectuat un control al autocamionului, ocazie cu care au fost descoperite în compartimentul de marfă, în loc de bunurile menţionate în documente, 694.370 pachete de ţigări, de diferite mărci, pentru care şoferul nu poseda documente justificative de provenienţă şi transport. Pe timpul cercetărilor efectuate, bărbatul a declarat că nu avea cunoştinţă despre existenţa ţigărilor pe care le transporta în autocamion, spunând că a preluat mijlocul de transport pentru a-l duce la destinaţie, în Turcia.

Poliţiştii de frontieră vasluieni i-au întocmit cetăţeanului moldovean dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă şi prezentare de acte nereale la autoritatea vamală, cazul urmând a fi prezentat procurorilor D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Vaslui în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun. Ţigările au fost reţinute cu adeverinţă de reţinere a bunurilor de către Biroul Vamal Albiţa, iar autocamionul a fost indisponibilizat până la definitivarea cercetărilor.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus