Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
02.03.2010

UE cere Chişinăului urgentarea ritmului de perfectare a paşapoartelor biometrice

UE cere Chişinăului urgentarea ritmului de perfectare a paşapoartelor biometrice

Misiunea Uniunii Europene de evaluare a situaţiei pentru demararea dialogului cu Republica Moldova, privind liberalizarea regimului de vize a întreprins o vizită de documentare la Întreprinderea de Stat "CRIS "Registru" unde s-a familiarizat cu procesul de perfectare a paşapoartelor biometrice.

Joannes de Ceuster, şeful Unităţii Aspecte Internaţionale ale Migraţiei şi Politici în domeniul vizelor, Direcţia Generală Justiţie, Libertate şi Securitate, membru al delegaţiei, a menţionat că în condiţiile în care toate statele lumii tind să asigure cetăţenilor săi un nivel sporit de securitate, una dintre condiţiile de bază ce va fi examinată în procesul de negocieri privind liberalizarea vizelor constă în asigurarea unui grad înalt de securitate al documentelor şi paşapoartelor biometrice eliberate de ţara candidat.

În cursul dialogului, Dorin Recean, viceministru MTIC a comunicat că procesul de documentare al populaţiei din Moldova a fost dezvoltat în corespundere cu cerintele europene, fiind obţinut şi Certificatul de corespundere, acordat de o companie franceză, autorizată în domeniul testării metodelor de securitate, recomandate de ICAO. "Sistemul de documentare în Moldova este construit în asa mod încît dispare motivarea de falsificare a paşapoartelor", a subliniat dl Recean.

Viceministrul a remarcat că în perioada 2 februarie 2008 - 2 martie 2010 paşapoarte biometrice au primit 1330 de cetăţeni moldoveni, iar în cazul în care vor creşte capacităţile de producere, Moldova va fi în stare să sporească ritmul de perfectare a lor.

Membrii delegaţiei au remarcat că a avut loc o sesiune extrem de informativă, rezultatele căreia vor contribui semnificativ la luarea deciziei privind liberalizarea regimului de vize.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus