Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.02.2010

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Portugaliei

Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Portugaliei

Contăm pe participarea Republicii Portugheze la reuniunea donatorilor pentru Republica Moldova, care va avea loc la Bruxelles în cadrul Comisiei Europene la 24 martie 2010. Totodată solicităm asistenţa Portugaliei în vederea pregătirii instituţiilor naţionale pentru implementarea prevederilor viitorului Acord de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, inclusiv prin participarea în calitate de donator la Programul cuprinzător de consolidare a capacităţilor instituţionale în cadrul Parteneriatului Estic, implementarea căruia va începe anul viitor. Acestea sunt câteva dintre solicitările Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova adresate Preşedintelui Republicii Portugheze Anibal Cavaco Silva în cadrul unei întrevederi tete-a-tete.

Mihai Ghimpu a apreciat bunele relaţii de cooperare cu Portugalia în organismele internaţionale, optând pentru continuarea şi aprofundarea acestora. Mihai Ghimpu a subliniat importanţa lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni pe parcursul acestui an şi a menţionat că Republica Moldova contează pe sprijinul Portugaliei în acest sens. Preşedintele s-a referit şi la disponibilitatea autorităţilor din Republica Moldova de a încuraja mediul de afaceri portughez pentru a investi în economia statului nostru. 

Anibal Cavaco Silva a precizat că comunitatea  europeană sprijină reformele democratice iniţiate de noua guvernare şi va încuraja desfăşurarea acestora în continuare, precum şi preluarea bunelor practice de la statele europene. Republica Portugheză apreciază eforturile Republicii Moldova de a construi o piaţă liberă, subliniind, totodată, importanţa de a menţine relaţii bune cu România, statul vecin membru al UE, care ar putea apropia Republica Moldova de UE.

În alt context, Preşedintele Mihai Ghimpu a prezentat condoleanţe Preşedintelui Republicii Portugheze în legătură cu decesele provocate de o furtună la sfârşitul săptămânii trecute pe insula Madeira, care a cauzat moartea a peste 40 de persoane.

La finalul întrevederii preşedinţii celor două state au făcut un schimb de opinii vizavi de realităţile politice din Republica Moldova şi Portugalia, prilej cu care Preşedintele Mihai Ghimpu a subliniat necesitatea reformei constituţionale pentru a depăşi criza constituţională în care se găseşte Republica Moldova şi a alege preşedintele statului.

Totodată, Mihai Ghimpu a adresat Preşedintelui Republicii Portugheze invitaţia oficială de a vizita Republica Moldova, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus