Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.02.2010

Agenţi economici autohtoni s-au întrunit cu întreprinzători polonezi

La 18 februarie curent, în or. Varşovia, Polonia, un grup de 13 agenţi economici autohtoni s-au întrunit cu businessmeni polonezi pentru a iniţia noi relaţii comercial-economice şi a promova produsele moldoveneşti pe piaţa Poloniei. Evenimentul a avut loc în contextul vizitei premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, în această ţară.

Delegaţia întreprinzătorilor din RM, condusă de peşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a avut întrevederi la Ambasada Republicii Moldova în Polonia, după ca a participat la o reuniune de afaceri.

Preşedintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu a menţionat că piaţa poloneză este importantă pentru mărfurile moldoveneşti. "Această piaţă poate fi cucerită doar prin produse şi servicii competitive. Agenţii economici de la noi din ţară pot să exporte în Polonia vinuri, produse ale industriei alimentare, textile etc. Moldova este interesată în schimbul de experienţă şi atragerea investiţiilor poloneze în parcurile industriale, în sectorul energetic, agroindustrial, inclusiv prin realizarea proiectelor comune".

După încheierea părţii oficiale a evenimentului, întreprinzătorii din Moldova şi Polonia au avut întrevederi bilaterale. Printre companiile autohtone care au participat la reuniune se numără: Ionel, Farmaco, Banca de Economii, Carmez, Vinăria Bostavan, MGM, Daac Hermes Group, Moldasig, Centaur, Ecofin Audit Service, Acvila Grup, Keramin Grup, Sălcuţa.

În anul 2009 volumul schimburilor comerciale dintre Moldova şi Polonia s-a cifrat la 121,3 mln. USD, faţă de 177mln. 500 mii USD în anul 2008. Anul trecut Moldova a exportat în Polonia mărfuri în valoare de 33 mln. 700 mii USD, iar importul din această ţară a constituit 87 mln. 600 mii USD.

La momentul actual CCI a Moldova are încheiate 8 acorduri de colaborare cu Camere de Comerţ din Polonia, cooperând şi cu diverse organizaţii poloneze şi proiecte de susţinere a businessului. În cadrul acestora au fost desfăşurate forumuri de economice, vizite de afaceri, seminare etc., anunţă Serviciul de presă al Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus