Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
18.02.2010

Dorin Chirtoacă: „Aştept să fiu invitat în continuare la Procuratură”

Dorin Chirtoacă: „Aştept să fiu invitat în continuare la Procuratură”

Dorin Chirtoacă, a fost audiat astăzi de către Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor din aprilie 2009, anunţă Serviciul de presă al Primariei.

După aproape două ore de audieri, Dorin Chirtoacă a declarat că a spus membrilor comisiei tot ce ştie despre evenimentele din 6 - 7 aprilie, precum şi ce s-a întâmplat după, în special tortura, tratamentul inuman şi degradant la care au fost supuşi tinerii în Comisariatele de poliţie şi despre omorurile care au avut loc. Primarul general a menţionat că a prezentat Comisiei informaţii privitor la declaraţiile care au fost depuse anterior la Primărie, despre intenţia de a organiza proteste în centrul Chişinăului.

„M-am referit la constatările făcute de mine personal la faţa locului în ce priveşte modul în care au reacţionat tinerii. Plus faptul că era vorba de manifestanţi paşnici, care au venit să-şi spună punctele de vedere, de pe o parte. Şi pe de altă parte, era vorba despre grupuri de provocatori, bine organizaţi, care acţionau în vederea distrugerii clădirilor Parlamentului şi a Preşedinţiei. Eforturile pe care le-am depus în calitate de primar pentru a linişti spiritele", a precizat edilul capitalei, afirmând că în acele zile a mers la fiecare oră la evenimentele din centrul oraşului.

Potrivit primarului de Chişinău, din relatările pe care le fac cei audiaţi de comisie, apar elemente noi. Inclusiv faptul că în noaptea de 7 spre 8 aprilie s-a tras cu gloanţe adevărate şi există probe în acest sens. Este vorba de o capotă de maşină, străpunsă de un glonte. De asemenea, modul straniu în care a luat foc clădirea Parlamentul. Pentru că, a subliniat Dorin Chirtoacă, iniţial a luat foc fără ca cineva dintre manifestanţi să fi fost în interior. Apoi  Parlamentul a ars după orele 20.00, adică seara. S-a înregistrat un incendiu foarte puternic, când tinerii deja s-au retras din preajma Parlamentului. Primarul general susţine că toate acestea arată elemente noi asupra situaţiei.

„Personal consider că un aspect foarte important al acestei anchete constă în identificarea şi pedepsirea acelora care au maltratat tinerii după data de 7 aprilie şi cei care l-au omorât pe Valeriu Boboc, dar şi pe ceilalţi tineri. Până acum, nu avem încă un răspuns la această întrebare. Or, aceasta este o mare problemă, iar Procuratura şi Ministerul de Interne trebuie să ne prezinte informaţiile. Aşa cum sunt ele, măcar la etapa actuală", a remarcat Dorin Chirtoacă. 

În altă ordine de idei, primarul municipiului Chişinău a afirmat că după aproape un an de zile de când tinerii au suferit, ei nu ştiu încă cine se face vinovat şi cum vor răspunde vinovaţii pentru faptele lor. Dorin Chirtoacă a recomandat Comisiei să fie audiaţi şi tinerii maltrataţi, pentru ca dânşii să vină cu informaţii noi despre ceea ce s-a întâmplat.

Primarul general a informat că după alegerile din 29 iulie 2009, nu a fost chemat la Procuratură. „Aştept să fiu invitat în continuare la Procuratură", a declarat Dorin Chirtoacă, menţionând că va depune eforturi ca să fie elucidate cauzele evenimentelor din 7 aprilie, evenimentele propriu-zise şi consecinţele lor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus