Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
17.02.2010

Misiunea UE şi serviciile de securitate ale Moldovei şi Ucrainei intensifică cooperarea transfrontalieră

Misiunea UE şi serviciile de securitate ale Moldovei şi Ucrainei intensifică cooperarea transfrontalieră

La data de 16 februarie 2010, în or. Odesa, Ucraina a avut loc cea de-a III-a reuniune trilaterală a lui Gheorghe Mihai, director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Valentin Nalivaicenco, şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei şi a lui Udo Burkholder, şef interimar al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina.

Potrivit SIS, reuniunea a fost axată pe realizarea unui bilanţ al activităţii comune în combaterea criminalităţii organizate  internaţionale şi trasarea obiectivelor de viitor. Evaluînd gradul de cooperare trilaterală în contextul Declaraţiei comune semnate de SIS, SBU şi EUBAM din anul 2006, părţile au evidenţiat rezultate pozitive in activitatea de cooperare.

E de menţionat că din momentul ultimei întrevederi trilaterale, care s-a desfăşurat la 21 ianuarie 2009, între partenerii moldoveni şi ucraineni s-a intensificat schimbul de informaţii şi date analitice. S-a reuşit realizarea în comun a unui studiu analitic  în sfera combaterii activităţilor de contrabandă şi migraţie ilegală. Totodată, s-a intensificat cooperarea cu instituţiile de drept ale ţărilor-membre UE şi organizaţiile internaţionale.

Conducătorii serviciilor au notat că statutul permanent al grupurilor de lucru create în anul 2009 trebuie să contribuie la obţinerea unor rezultate semnificative atît pe termen scurt, cît şi de lungă durată. Grupurile de lucru organizează cu regularitate întîlniri, efectuează schimb de informaţii privind migraţia ilegală, combaterea traficului ilicit de droguri, contrabanda cu mărfuri de larg consum şi unităţi de transport, precum şi  prevenirea încălcării reglementărilor vamale.

Drept unele de succes au fost calificate operaţiunile comune pentru protejarea frontierelor de stat. Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Serviciul de Securitate al Ucrainei  deţin un rol major în organizarea celei de-a VI-a operaţiuni comune pentru protejarea frontierei, „Niconii", în care au fost antrenate nouă servicii partenere din Republica Moldova şi Ucraina în cooperare cu ţările vecine, organizaţiile internaţionale şi Misiunea  EU. Drept rezultat au fost depistate un şir de activităţi ilegale: contrabandă, migraţie ilegală şi fraudă vamală.

Părţile au convenit să-şi conjuge eforturile şi pe viitor în domeniul schimbului intensiv de informaţii în vederea prevenirii riscurilor şi ameninţărilor potenţiale în scopul diminuării pericolelor de securitate la frontiera moldo-ucraineană.

Referindu-se la colaborarea pe segmentul transfrontalier între serviciile speciale ale Republicii Moldova şi Ucraina, Udo Burkholder, şeful interimar al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova, şi Ucraina  a declarat: „Datele EUBAM denotă faptul că datorită îmbunătăţirii cooperării transfrontaliere, starea de lucruri privind securitatea la graniţa moldo-ucraineană şi crima transfrontalieră a devenit una stabilă. Cu siguranţă, Misiunea este gată să vină în ajutor partenerilor, cum numai va exista o astfel de posibilitate" - a subliniat Udo Burkholder.

La rîndul său, Gheorghe Mihai, directorul SIS a evidenţiat „gradul înalt de încredere şi deschidere spre cooperare сu serviciile speciale din Ucraina şi cu partenerii europeni privind efectuarea schimbului de informaţii, coordonarea acţiunilor în vederea realizării operaţiunilor comune. Totuşi, existenţa conflictului transnistrean nesoluţionat reprezintă în continuare un focar care generează riscuri şi ameninţări la securitatea regională, fapt ce impune necesitatea consolidării eforturilor comune în domeniul asigurării securităţii transfrontaliere", - a reiterat directorul SIS, Gheorghe Mihai.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus