Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
09.02.2010

Un stomatolog a fost condamnat recent la 1 an închisoare

Un stomatolog, învinuit de procurori de practicare ilegală a medicinii, a fost condamnat recent la 1 an închisoare, fiind luat sub strajă chiar din sala de judecată.

Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, medicul, în vîrstă de 25 de ani, a fost învinuit de procurori că la 5 ianuarie 2009, aflîndu-se în cabinetul său din or. Durleşti, unde presta servicii medicale stomatologice fără licenţă, i-a administrat unui pacient tratament fără a stabili starea generală a sănătăţii acestuia.

Potrivit materialului probator administrat de procurori la cauză reiese că, dentistul i-a administrat un preparat cu efect anestezic, după care printr-o acţiune unică i-a înlăturat bărbatului 3 dinţi deodată, fără a efectua careva înscrisuri privind investigaţiile şi intervenţiile efectuate.

Revenit acasă, bărbatul brusc s-a simţit rău. În cîteva ore a fost internat în Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime" cu diagnosticul „şoc cadriogen", iar la data de 6 ianuarie acesta a decedat în urma „insuficienţei cardio-pulmonare acute - edem pulmonar".

Conform raportului de expertiză medico-legală, decesul bărbatului (54 ani) a survenit în rezultatul infarctului miocardic repetat, cauzat de maladiile cronice cardio-vasculare, de care ultimul suferea de mai mult timp.

Astfel, la momentul adresării pacientului, dentistul era obligat să se informeze despre starea sănătăţii acestuia, iar datele obţinute să le introducă în cartela individuală a pacientului sau registrul de evidenţă a bolnavilor.

Numai după determinarea stării sănătăţii pacientului, medicul avea dreptul de a efectua intervenţia chirurgicală.
Prim urmare, comisia de experţi a constatat că intervenţia chirurgicală din 5 ianuarie 2009, efectuată pacientului, a accelerat dezvoltarea infarctului miocardic repetat deja declanşat.

Amintim că, Procuratura sect. Buiucani i-a înaintat medicului învinuirea pentru practicarea medicinii ca profesie de către o persoană care nu are licenţă, dacă aceasta a cauzat din imprudenţă decesul victimei. În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura de reprimare - obligarea de nepărăsire a ţării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus