Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.01.2010

Andrei Popov şi Grigorii Karasin au discutat despre problematica de bază a relaţiilor moldo-ruse

Potrivit MAEIE, astăzi, Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu Grigorii Karasin, Secretar de stat, Viceministru al Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, aflat în vizită de lucru în R.Moldova.

În cadrul întrevederii au fost examinate diverse subiecte  privind stadiul actual şi perspectivele dezvoltării relaţiilor moldo-ruse. În particular, interlocutorii s-au referit la modalităţile de impulsionare a dialogului politic  bilateral, inclusiv pregătirea celei de-a XI-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică şi intensificarea  contactelor dintre Ministerele de Externe ale celor două ţări. De asemenea, au fost abordate aspecte de securitate regională şi procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Andrei Popov a reiterat voinţa autorităţilor moldoveneşti de a imprima relaţiilor moldo-ruse mai mult pragmatism, dinamism şi previzibilitate. S-a subliniat importanţa pe care o atribuie Chişinăul dezvoltării schimburilor comerciale cu Rusia, facilitării accesului produselor moldoveneşti pe piaţa rusă. La rândul său, Grigorii Karasin a pus accentul pe necesitatea consolidării stabilităţii şi securităţii regionale, precum şi pe intensificarea cooperării bilaterale în sfera umanitară şi în alte domenii de interes comun.

Au fost apreciate noile abordări şi iniţiative ale autorităţilor moldoveneşti în vederea reintegrării Republicii Moldova. Referindu-se la stadiul actual al procesului de soluţionare a conflictului transnistrean, interlocutorii au căzut de acord asupra necesităţii impulsionării consultărilor cu implicarea activă şi pragmatică a tuturor actorilor vizaţi în scopul reluării negocierilor în formatul "5+2". În acest context, a fost accentuată importanţa promovării consecvente a măsurilor de consolidare a încrederii cu participarea activă a societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului. Cei doi oficiali au reiterat ataşamentul pentru identificarea unei soluţii viabile a conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus