Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
19.01.2010

O navă înregistrată sub pavilionul de stat al R. Moldova a naufragiat în Strâmtoarea Bosfor

La data de  19 ianuarie 2010, ora 03:00, nava "ORCUN C", înregistrată sup pavilionul de stat al Republicii Moldova, proprietatea  unei companii din străinătate (Republica Panama) "CSG SHIPPING INC", staţiona la ancoră în rada externă, la intrarea în Strâmtoarea Bosfor, eşuînd în regiunea strîmtorii Bosfor, Turcia, din partea nordică a Strâmtorii Bosfor.(Marea Neagră) Din informaţia primită, nava staţiona la ancoră în aşteptarea îmbunătăţirii condiţiilor meteorologice, din informaţia operativă, nava pleca din portul Nicolaev în Kelios, fără marfă (în balast). În acest moment, aceasta se află sub supravegherea tehnică a societăţii de clasificare Bulgarian Register of Shipping.

La bordul navei se aflau 21 membri ai echipajului (17 cetăţeni ai Turciei şi 4 cetăţeni ai Georgiei), aceştia au fost salvaţi de către Serviciul Special de Căutare şi Salvare pe Mare din Turcia. Întregului echipaj li s-au acordat ajutor şi asistenţă medicală. In momentul de faţă, marinarii se află în afara oricărui pericol.

Tipul navei este cargou de transportare a mărfurilor generale, tonajul navei este de 10.316 tone registru brut. De asemena, la bordul navei se află 70 de tone de motorină care urmează a fi evacuate de serviciile de situaţii de urgenţă. Tancurile de păstrare a combustibilului sunt întregi, scurgeri nu s-au produs.

În conformitate cu prevederile Convenţiei cu privire la dreptul Mării la care Republica Moldova este parte, şi cu prevederile altor acte normative naţionale şi internaţionale, IP Căpitănia portului Giurgiuleşti a intentat o anchetă cu deplasarea specialiştilor la locul efectuării avariei. După efectuarea investigaţiilor în comun cu autorităţile de competenţă din Turcia, se va stabili cauza şi responsabilul pentru accidentul care a avut loc. 

In momentul de faţă, se ţine legătură permanentă cu autorităţile maritime din Turcia, precum şi cu proprietarul navei şi membrii echipajului.

Rezultatul anchetei şi informaţii suplimentare referitoare la accident vor fi comunicate ulterior. În conformitate cu prevederile actelor normative internaţionale, armatorii navei poartă răspundere pentru astfel de incidente, şi tot ei sunt cei care vor despăgubi daunele pricinuite.

In misiunea de serviciu a fost delegat în mod de urgenţă un specialist din cadrul IP Căpitănia portului Giurgiuleşti, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus