Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.01.2010

24 de turişti din Moldova s-au rătăcit în Masivul Ceahlău

Un număr de 24 de turişti din Republica Moldova, veniţi să petreacă Crăciunul la Durău, s-au rătăcit duminică seara în Masivul Ceahlău. Aceştia au fost, într-un final, recuperaţi de salvamontiştii nemţeni.

Conform şefului Serviciului Salvamont, Raul Papalicef,  iniţial s-a dat curs unui apel de salvare lansat de un grup de 17 turişti, dar pe traseu a fost găsit un al doilea grup de turişti rătăciţi. "Când am dat peste primul grup de turişti, aceştia stăteau în pădure şi aşteptau să vină ziua, deşi era abia ora 19.00. Au spus că s-au rătăcit şi aşteaptă să se lumineze afară ca să vadă traseul. O echipă a preluat acest grup, iar o a doua echipă a plecat spre cel de al doilea grup. Acesta era în zona cascadei Duruitoarea. Niciun turist nu avea măcar o lanternă, deşi afară era beznă. În plus era şi viscol puternic", a explicat Raul Papalicef, citat de Agerpres. Cele două grupuri de turişti au fost aduse în siguranţă în staţiunea Durău, oamenii fiind doar speriaţi şi înfriguraţi.

Salvamontiştii spun că turiştii basarabeni sunt cei care dau de furcă cel mai mult salvatorilor. "Anul trecut am căutat o familie tot din Republica Moldova, şi tot în perioada Crăciunului, care era rătăcită în Ceahlău. Ei ne spuneau prin telefon că mai este încă puţin până în Durău, că se vede lumina din staţiune. De fapt ei vedeau lumina staţiei meteo de pe Toaca şi noi îi căutam disperaţi şi induşi în eroare. I-am găsit cu greu şi i-am salvat", a adăugat Papalicef.

Aproape 500 de turişti din Republica Moldova au venit încă de duminică în staţiunea Durău pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit la o diferenţă de 13 zile faţă de cel pe stil nou. La Durău a nins puţin, iar pârtiile nu sunt acoperite cu zăpadă. Temperatura aerului ajunge noaptea, în Ceahlău, până la minus 20 de grade Celsius, iar ziua creşte până la minus 12 grade Celsius. (Jurnalul.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus