Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.12.2009

O delegaţie condusă de premierul Vlad Filat va efectua o vizită la Washington

O delegaţie condusă de premierul Vlad Filat va efectua o vizită la Washington

În cadrul şedintei guvernului de marţi a fost menţionat că vizita premierului in SUA va avea loc în perioada 19-23 ianuarie. Vlad Filat va fi insotit de vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe si Integrării Europene Iurie Leancă  şi vicepremierul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr.

Anterior, ambasadorul SUA la Chişinău Asif J. Chaudhry a anunţat că în cadrul vizitei se preconizează semnarea Acordului Compact cu Corporaţia Provocările Mileniului. Documentul va fi semnat de către premierul Vlad Filat şi Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton.

La 30 noiembrie curent, Consiliul de Directori al Corporaţiei Provocările Mileniului a Guvernului SUA a aprobat Programului "Compact" pentru Republica Moldova în valoare de 262 milioane dolari SUA .


Asistenţa va fi acordată sub formă de grant în decursul unei perioade de cinci ani în scopul dezvoltării economice şi va contribui la îmbunătăţirea infrastructurii de drumuri şi la sporirea producerii şi comercializării produselor agricole de valoare înaltă.


Programul "Compact" include două domenii importante de asistenţă: agricultură şi transport.

Proiectul "Tranziţia la Agricultura Performantă", în valoare de 102 mln. USD, prevede renovarea a 11 sisteme centralizate de irigare ce vor acoperi o suprafaţă de peste 15 mii de hectare, iar proiectul "Reabilitarea Drumurilor", estimat la 133 mln. USD, prevede lucrări de reparaţie a 93 kilometri ai uneia dintre cele mai importante artere din nord-estul Republicii Moldova, Sărăteni - Soroca spre Otaci. Pentru monitorizarea, supravegherea, evaluarea, auditul şi administrarea Programului „Compact" vor fi alocate 27 mln. USD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus