Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.12.2009

CCCEC a reusit sa restituie 500 mii de dolari unei importante companii americane, atacata de un grup international de hakeri.

Potrivit CCCEC, unul dintre membrii retelei se numara printre factori de decizie a unei prestigioase banci din RM. Centrul a finisat urmarirea penala pe cauza penala privind tentativa de insusire in proportii deosebit de mari a bunurilor companiei Arthur B. Myr Industries, Inc. din or. Belleville, statul Michigan, SUA si anume a mijloacelor banesti in suma de 498.755 USD.

Centrul a finisat urmarirea penala pe cauza penala privind tentativa de insusire in proportii deosebit de mari a bunurilor companiei Arthur B. Myr Industries, Inc. din or. Belleville, statul Michigan, SUA si anume a mijloacelor banesti in suma de 498.755 USD.

O plingere pe acest caz a fost depusa de catre compania Arthur B.Myr Industries,Inc. la Biroul Federal de Investigatii (FBI) in SUA si la CCCEC (prin intermediul Ambasadei SUA in Republica Moldova), cu solicitarea investigarii cazului si recuperarea prejudiciului cauzat.

La solicitarea Centrului, Biroul Federal de Investigatii (FBI) a efectuat o investigatie sub aspect de crima cibernetica/organizata care presupune „phishing" (accesare nesanctionata din numele proprietarului) in Comerica Bank, statul Michigan, SUA.

Din ianuarie pina in aprilie 2009, 10 clienti comerciali ai Comerica Bank au primit prin intermediul postei electronice „spam" (scrisori gunoi/nedorite) de la subiecti necunoscuti. Acest mesaj solicita actualizarea informatiei bancare pe un site aparte corupt, care era identic cu cel oficial al bancii.

Aceste scrisori erau receptionate de catre persoanele imputernicite ale clientilor de a efectua operatiuni de on-line banking. Indata ce victima introducea datele personale pe acest site corupt (contul, ID-ul, parola, etc.), ele erau transmise catre initiatorul acestei scheme frauduloase. Ulterior acesta ar fi efectuat numeroase conectari nesanctionate,  urmate de transferuri catre sute de destinatari ce primeau banii din contul victimelor.

In majoritatea cazurilor destinatarii erau participanti involuntari a acestor tranzactii, care mai apoi erau instruiti sa transmita banii mai departe peste hotare prin intermediul Western Union sau MoneyGram. Numai la 22 ianuarie 2009, Comerica Bank a fost afecatata de o serie de retrageri neautorizate a mijloacelor financiare in valoare totala de 2,7 milionae USD.

Unul din victimele acestei scheme de „phishing" a fost compania Arthur B.Myr Industries,Inc., care este o uzina de producere finala si prelucrarea vopselelor si solutiilor aerodinamice. Clientii primari ai acesteia sunt companiile producatoare de masini din SUA (Ford, Chrysler, GMC, etc.).

Astfel, la 22 ianuarie 2009 compania Arthur B.Myr Industries,Inc., care detine conturi la Comerica Bank, a primit un mesaj prin posta electronica, prin care a fost informata ca banca efectueaza procedurile stabilite de intretinere si compania trebuie sa introduca datele sale pentru a pastra accesul on-line activ. Adresa accesata a oferit imaginea exacta a website-ului bancii, iar reprezentantii companiei au introdus numele utilizatorului si parola, apoi numarul de identificare. Dupa primirea mesajului de multumire sesiunea a fost inchisa.

La 23 ianuarie reprezentanta companiei a fost intrebata de controlorul financiar daca la 22 ianuarie 2009 a autorizat vreun transfer electronic de bani prin virament din contul care apartine companiei in suma de 498.755 USD. Raspunsul a fost negativ. Fiind contactata de companie, Comerica Bank a anuntat ca un transfer similar in suma de 402.000 USD este pregatit pentru a fi efectuat. Compania a solicitat stoparea celui de al doilea transfer si a primit de la banca declaratia referitor la detaliile primului transfer, care sunt urmatoarele:

Totodata, Centrul a stabilit ca autoritatea bancara care a facut transferul este Comerica Detroit, iar banca beneficiara este una din Republica Moldova. Banii au fost trecuti pe contul unei persoane fizice - B.V. , care a deschis acest cont la indicatia unor factori de decizie din cadrul altei banci din RM si unor persoane interesate. (Numele acestora in interesul urmarii penale nu pot fi declarate, deoarece in prezent continua cercetarile privind sustragerile mijloacelor banesti si transferul acestora prin sistemul Western Union in RM, unde acestea sunt implicati).

In aceiasi zi cetateanul B. V. s-a prezentat la filiala bancii si a solicitat sa ridice toata suma de 498.755 dolari SUA in numerar. In conformitate cu prevederile Legii cu privire la prevenirea spalarii banilor Banca a intocmit formular pentru tranzactia respectiva „calificand-o ca suspecta", a debitat contul lui B.V. cu suma respectiva, care a fost transferata la un cont intern al Bancii si a informat despre aceasta tranzactie suspecta CCCEC.

In cadrul urmaririi penale au fost efectuate actiuni de urmarire penala si masuri operative de investigatie, in rezultatul carora au fost documentate actiunile infractionale si in final retinut cetateanul B.V. si alte doua persoane. Inca un complice la comiterea infractiunii este anuntat in cautare.

In decembrie 2009 cauza penala a fost transmisa procurorului cu propunere de intocmire a rechizitorului si expediere in judecata, iar mijloacele banesti au fost restituite victimei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus