Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2009

Chisinaul incearca sa ia decizii pentru UE, comenteaza Tiraspolul

Prin initiativa solicitarii de suspendare temporara a interdictiilor pentru oficiali din Transnistria, R. Moldova incearca sa ia decizii pentru structurile europene, comenteaza luni MAE transnistrian propunerea in acest sens a vicepremierului moldovean, Victor Osipov, potrivit Novii Reghion, citat de Newsin.

Departamentul transnistrean de Externe scrie intr-un comentariu postat luni ca "interdictiile introduse de UE in 2003 au fost folosite de UE ca element de presiune politica asupra Transnistriei, iar actualizarea anuala a acestora de catre Consiliul UE, avand aceeasi motivatie, arata ca asupra Transnistriei se fac presiuni timp de sapte ani, fara a se lua in calcul situatia reala din procesul de reglementare a conflictului", se arata in comentariu.

Aceasta initiativa "nu reprezinta o prima incercare a autoritatilor moldovene de a-si demonstra 'bunavointa' ", subliniaza MAE de la Tiraspol. "Inca din aprilie 2008, dupa intalnirea dintre presedintele R. Moldova si liderul transnistrean, Voronin intentiona sa faca o cerere similara catre structurile europene. Toate acestea confirma inca o data faptul ca sanctiunile UE au fost introduse la propunerea R. Moldova", se mai arata in comentariu.

Potrivit MAE al republicii autoproclamate, in Transnisitria nu au ramas trecute cu vederea acele conditii in baza carora Chisinaul incearca sa vina in completarea pozitiei UE, reamintind ca in 2003 nu a exista formatul de negocieri 5+2 (...). Ministerul transnistrean de externe subliniaza in acest sens ca "partea moldoveneasca incearca sa ia deciziile pentru structurile europene, stabilind termenii de actiune ai deciziilor UE si inaintand conditii de realizare a acestora (...)".

"Transnistria a subliniat, in repetate randuri, ca introducerea interdictiilor de circulatie (pentru oficiali din Transnistria - n. red.) tine de dreptul fiecarui stat membru al UE. In acelasi timp, daca UE vrea sa fie un participant obiectiv in procesul de negocieri pentru reglemetarea conflictului transnistrean si tinde spre adoptarea unor decizii eficiente, suntem convinsi ca strucutrile europene responsabile sunt capabile sa suspende de sine statator interdictiile de circulatie, fara indrumarile si cererile din partea cuiva", considera MAE de la Tiraspol.

Vicepremierul Victor Osipov a solicitat, intr-o intrevedere cu diplomatii europeni acreditati in Republica Moldova, sa suspende, pentru o perioada de sase luni, interdictiile de circulatie aplicate unor lideri din Transnistria.

Prin aceasta decizie se va oferi posibilitatea liderilor de la Tiraspol sa demonstreze ca pot elimina problemele care au dus la aplicarea interdictiilor de catre UE, arata vineri comunicatul Guvernului de la Chisinau. Astfel, Chisinaul spera ca, in schimb, sa fie reluate negocierile politice, solutionate problemele scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului si eliminate obstacolele din calea liberei circulatii a oficialilor si diplomatilor in aceasta regiune.

In februarie, Consiliul UE a anuntat ca a prelungit pana la 27 februarie 2010 interdictia de a se acorda vize de intrare in tarile membre UE pentru 19 oficiali din Transnistria. Printre acestia se afla liderul regiunii Igor Smirnov si cei doi fii ai sai - seful vamilor, Vladimir Smirnov, si liderul Partidului Patriotic, Oleg Smirnov.

Potrivit Bruxelles-ului, aceste persoane sunt direct responsabile pentru lipsa de progrese in reglementarea conflictului transnistrean si sunt acuzate ca au orchestrat inchiderea in Transnistria a scolilor cu predare in limba romana.

Anul trecut, Uniunea Europeana a ridicat interdictia de circulatie in spatiul comunitar fostului presedinte al Legislativului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk. Acesta, in varsta de 41 de ani, are o retorica mai putin agresiva fata de Chisinau, dar opteaza ferm, la fel ca si ceilalti lideri transnistreni, in favoarea independentei regiunii. In iulie, el si-a dat demisia, in contextul divergentelor cu Smirnov privind modificarea Constitutiei.

Uniunea Europeana a introdus in februarie 2003 restrictii pentru deplasarea unor lideri ai regiunii transnistrene in spatiul comunitar, motivatia oficiala fiind atitudinea inflexibila, necooperanta si neconstructiva la negocierile pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean. Interdictia este actualizata anual, oficialii europeni promit sa o mentina pana cand oficialii transnistreni isi vor schimba atitudinea la negocieri.

Pe "lista neagra" figureaza alaturi de Igor Smirnov, ministrii, sefii administratiilor locale, politicieni si activisti din cadrul unor organizatii neguvernamentale. (Rl online)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus