Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.12.2009

Vlad Filat: Tratatul privind delimitarea frontierei moldo-ucrainene, chiar dacă nu a fost semnat de actuala guvernare, urmează să fie îndeplinit (Vezi Tratatul)

Vlad Filat: Tratatul privind delimitarea frontierei moldo-ucrainene, chiar dacă nu a fost semnat de actuala guvernare, urmează să fie îndeplinit (Vezi Tratatul)

Prim-ministrul a fost însoţit de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, de preşedintele raionului Ştefan Vodă, Valeriu Beril, de conducerea Serviciului Vamal şi a Serviciului de Grăniceri.  

În cadrul întrevederii au fost puse în discuţie aspecte legate de porţiunea de traseu Odesa-Reni, cu o lungime de 7,7 km, care trece pe teritoriul satului Palanca. Potrivit Tratatului de delimitare a frontierei moldo-ucrainene şi Protocolului adiţional, semnate în 1999, această porţiune a trecut în utilizarea părţii ucrainene.

Oamenii din Palanca l-au informat pe Prim-ministru despre problemele de circulaţie şi de acces la propriile terenuri pe care le au din cauza grănicerilor ucraineni. De asemenea, eu au menţionat şi problemele pe care le au cu unităţile comerciale amplasate de-a lungul porţiunii de traseu, activitatea cărora este practic blocată din cauza prezenţei grănicerilor şi a restricţiilor impuse de ei.

Autorităţile locale şi sătenii au mulţumit Prim-ministrului pentru receptivitate şi pentru că a găsit timp să vină la faţa locului. Ei au rugat ca toate problemele legate de satul Palanca să fie soluţionate luîndu-se în calcul şi interesele lor şi au făcut un apel către mass-media să dea dovadă de maximă corectitudine în abordarea problemei.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că problema este importantă nu doar pentru localitatea Palanca, ci şi pentru întreaga ţară şi că ea ar trebui abordată în complex. Vlad Filat a amintit că sînt discuţii privind delimitarea frontierei de stat şi la Giurgiuleşti, şi la Novodnestrovsk, şi la Basarabeasca.     

Premierul a spus că Tratatul privind delimitarea frontierei moldo-ucrainene, chiar dacă nu a fost semnat de actuala guvernare, urmează să fie îndeplinit, deoarece este un document internaţional în vigoare.

Vlad Filat a menţionat că în ultimii trei ani între Republica Moldova şi Ucraina practic nu au existat nici un fel de negocieri şi că acest proces a fost demarat abia acum, de către noua guvernare, pornind de la principiul necesităţii respectării suveranităţii şi integrităţii ţării.   

„Republica Moldova este un stat independent, suveran şi unitar şi acest lucru urmează să fie respectat nu doar la nivel de declaraţii, ci şi de acţiuni, inclusiv în ceea ce ţine de demarcarea frontierei de stat", a menţionat Prim-ministrul.

Premierul i-a asigurat pe oamenii din Palanca că Guvernul va ţine cont de interesele lor în procesul de negocieri cu partea ucraineană şi a declarat că nu va semna documentul cu privire la transmiterea terenului adiacent porţiunii de traseu către Ucraina fără a se ajunge la un consens cu localnicii.

Vlad Filat a spus că, înainte de semnarea preconizatului document, el sau altcineva din oficialii de la Guvern se va deplasa la Palanca pentru a discuta cu oamenii.

După întrevederea cu localnicii, Prim-ministrul s-a deplasat pe porţiunea de traseu Odesa-Reni din regiunea satului Palanca, unde a luat cunoştinţă de situaţie la faţa locului, a discutat cu grănicerii, cu oamenii, a vizitat o unitate comercială amplasată pe traseu, punctul vamal, anunţă Serviciul de presă al Givernului.

Pământul de la Palanca a fost cedat în 1999

Conform Protocolul adiţional la Tratatul cu privire la frontiera de stat dintre R. Moldova şi Ucraina, semnat în 1999, pe timpul Guvernului Ciubuc, articolului 1 din acest document, "R. Moldova transmite în proprietatea (posesiune, folosinţă şi administrare) Ucrainei sectorul de autostradă Odesa-Reni în regiunea localităţii Palanca a R. Moldova, precum şi sectorul de teren prin care trece acesta". Documentul mai prevede că sectorul de autostradă care este transmis are lungimea de 7,77 km şi lăţimea de 23 m, iar pământul care este transmis este în exclusivitate cel de sub cimentul autostrăzii, cu aceeaşi lungime de 7,77 km, lăţimea de 23 m şi suprafaţa totală de 18 hectare. Deci documentul prevedea din start transmiterea nu doar a autostrăzii, ci şi a pământului pe care se află ea, iar comuniştii ştiau de acest lucru încă de la început.

Vizualizarea in Microsoft Word

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus