Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.11.2009

Veaceslav Ioniţă: Mai rămâne să schimbăm şeful Serviciului Vamal şi cred că veniturile vor creşte şi mai mult

Veaceslav Ioniţă: Mai rămâne să schimbăm şeful Serviciului Vamal şi cred că veniturile vor creşte şi mai mult

Mulţumit de prognozele pe care le-a făcut în calitate de expert, Ioniţă spune că a devenit mai prudent. Totuşi face noi previziuni referitor la bugetul din anul viitor şi spune că veniturile s-au dublat de când a fost schimbat şeful Inspectoratului Fiscal de Stat.

Credeţi că veţi reuşi adoptarea bugetului pentru anul viitor până la finele lunii decembrie?

Sper că vom reuşi. Lucrăm în viteză. A trebuit în primul rând să rectificăm bugetul pentru acest an, aceasta în condiţiile în care prima rectificarea trebuia să fie operată încă în luna mai. Din cauza că era o perioadă nesigură, încă nu se ştia dacă vor fi sau nu alegeri anticipate, comuniştii s-au temut să recunoască anumite lucruri: gaura bugetară şi faptul că au operat prosteşte majorările salariale, fără a avea o acoperire financiară. Au fost aprobate majorări de 1,5 miliarde de lei, în condiţiile în care în buget erau doar 600 de milioane. Există instituţii care nu au bani pentru salarii. Aceasta e prima problemă pe care trebuie să o rezolvăm.

Săptămâna viitoare vom aproba politica bugetar - fiscală pentru anul 2010. Guvernul vine cu un şir de modificări. Sunt  80 de legi care trebuie canalizate. Este un lucru imens pe care trebuie să-l facem, după care vom trece la bugetul de stat.

Evident că în acest an procesul va merge foarte repede. Moldova nu este unica ţară care nu are aprobat încă bugetul pentru anul viitor. În mod normal, când am venit eu aici în luna septembrie, ar fi trebuit să găsesc pe masă proiectul legii bugetului de stat. Deşi nu am primit încă oficial priectul Legii bugetului, lucrăm la el de câteva săptămâni. Atunci când va ajunge în comisie, totul va fi practic gata. Nu vom începe analiza bugetului de la zero.

Care va fi deficitul bugetar de această dată?

Să fie clar pentru început că vom avea deficit bugetar.  Am scăzut veniturile şi cheltuielile. Iniţial spuneam că deficitul va fi de 8.5 miliarde, dar în realitate va fi mai mic, circa 4.5 miliarde. În condiţiile crizei economice, deficitul bugetar este practic unica soluţie pentru a anima economia. Băncile pe de o parte au bani, iar pe de altă parte nu pot finanţa economia. În aceste condiţii, unicul actor credibil care poate lua bani este Guvernul. Acesta creşte deficitul bugetar prin achitarea salariilor, prin anumite investiţii şi procurări. Apoi, tot Guvernul împrumută bani de la bancă la o dobândă foarte mică, 2-3% anual şi pompează banii în economie. În prezent, agenţii economici au bani, datorită faptului că populaţia primeşte salarii de la Guvern şi poate procura anumite bunuri. Având deficit, Guvernul cheltuie mai mult decât este posibil. Cheltuind mult, provoci consumul. Astfel, Fondul Monetar Internaţional se uită mai loial acum la Republica Moldova. Dacă până acum se vorbea despre 2-3%, atunci acum, 10% din Produsul Intern Brut este considerat un deficit normal. Eu văd deficitul bugetar ca pe o provocare de a crea consumul, de a anima economia.

Spuneaţi că perioada anilor 2001 - 2009 a fost o "epocă a oportunităţilor ratate", ce se va întâmpla cu cadrul normativ aprobat în această perioadă?

Sunt multe legi....dar nu prea au fost legi bune. Moldova nu are o economie funcţională. Doar recent în comisia pe care o conduc a ajuns proiectul cu privire la sistemul energetic din ţară. Dacă nu-l vom face atractiv pentru capitatul privat, atunci ne-am înglodat. Piaţa cărnii - una destul de monopolizată. Piaţa petrolieră - până acum nu există reguli foarte clare de reglementare a acesteia. Pe toate pieţele avem monopoluri, controale excesive, etc. Tot ce a fost creat în ultimii ani, este un control excesiv care înăbuşă orice dorinţă de a desfăşura o activitate economică. Ceea ce poate face în prezent Guvernul este să elimine aceste neajunsuri. Nu control! Nu birocraţie! Nu certificări! Nu licenţieri! Când vorbeam despre perioada oportunităţilor ratate mă referam la faptul că atunci când toate ţările înregistrau progrese, Moldova regresa.

Cum a fost trecerea de la expert, la preşedinte de comisie?              

Încă sunt în perioada de tranziţie. Cred că mai am nevoie de vreo două luni de zile pentru a intra în toate detaliile. Activitatea de expert m-a ajutat foarte mult. Mi-a permis să văd lucrurile altfel. Nu am făcut parte din sistem, şi acest lucru îmi permite să fiu foarte critic faţă de  anumite lucruri. Atunci când vin proiectele de legi, nu le văd superficial, ci pătrund în esenţă. Privirea criticiă pe care mi-am antrenat-o ani de zile, îmi prinde foarte bine acum. Sper în scurt timp să se rezolve situaţia de la Curtea de Conturi şi de la Banca Naţională. Nu-mi place Agenţia pentru protecţia concurenţei, care până în prezent nu a făcut prea mare lucru.

Acum fiind parte din sistem, aţi schimba prognozele anterioare?

Să luăm spre exemplu piaţa imobiliară. Cum am spus în 2006 că va cădea de două ori peste doi ani, aşa şi s-a întâmplat. În luna septembrie, când uitasem că nu mai sunt expert, am făcut o conferinţă unde am estimat că FMI ne -ar putea acorda un credit de 300-500 milioane de dolari. Atunci, colegii m-au rugat să nu mai fac aceste prognoze fiindcă păreau incredibile. FMI ne oferă un credit de 580 de milioane. Acum sunt o persoană publică şi trebuie să fiu mai prudent. Oricum, mă bucur că prognozele pe care le mai fac uneori, se adeveresc. Cred că veniturile la bugetul de stat vor fi mai mari. Să vă spun un lucru pe care nu-l ştie încă nimeni -de când a fost schimbat şeful Inspectoratului Fiscal de Stat, încasările zilnice s-au dublat.

De ce?

Au fost depistate anumite scheme politicie corupte. Mai rămâne să-l schimbăm pe şeful Serviciului Vamal şi cred că veniturile vor creşte şi mai mult.  (AllMoldova)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus