Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.11.2009

Mihai Ghimpu va decreta marţi crearea Comisiei pentru reforma constituţională

Mihai Ghimpu va decreta marţi crearea Comisiei pentru reforma constituţională

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu va susţine marţi, 1 decembrie un briefing cu ocazia semnării decretului privind crearea Comisiei pentru reforma constituţională, a comunicat serviciul de presă al Parlamentului.

Într-un interviu acordat postului Europa Liberă Mihai Ghimpu a declarat că în cazul unui nou eşec la alegerea preşedintelui se va trece la reforma Constituţiei. "Eu tot timpul spuneam că încredere am avut în as-ul meu din mânecă. As-ul meu din mânecă este reforma constituţională. Şi le sugeram că oricum noi avem varianta de a alege preşedintele, nu vă opuneţi şi nu vă încăpăţinaţi. Şi să nu creadă ei că dacă nu depăşim criza pe 7 decembrie, o să ne fie greu. Ne descurcăm noi", a spus Ghimpu.

Ghimpu şi-a exprimat speranţa că, totuşi, Marian Lupu va deveni preşedintele Republicii Moldova. Potrivit lui, probabilitatea ca Lupu să fie ales este mai mare de 50%. "Bănuiesc că pe data de 7 decembrie domnul Lupu va fi ales.Vor fi voturi pentru Marian Lupu. Iată eu vă spun că pe data de 7 domnul Lupu va fi preşedintele RM. În caz că ei nu votează, înseamnă că pregătim si ulterior votăm în Parlament o alta decizie şi supunem referendumului ceea ce o să decidă Legislativul, dar mecanismul acesta trebuie schimbat. Am consultat şi opinia experţilor europeni şi într-adevăr democraţia înseamnă majoritatea. Şi dacă nu o să voteze şi comuniştii înseamnă că o să modificăm legislaţia şi o să alegem preşedintele cu 52 de voturi", a declarat preşedintele interimar.

Întrebat când vor fi operate modificările în legislaţie, Mihai Ghimpu a răspuns că acestea ar putea fi efectuate pe parcursul unui an, iar criza constituţională, potrivit lui, va fi depăşită când va avea loc referendumul privind alegerea preşedintelui. "Noi avem timp un an de zile înainte. Avem suficient timp. Eu doar nu pot dizolva parlamentul până la 16 iunie. Pe de o parte. Pe de altă parte, pot să-l dizolv şi peste 5 luni, şi peste 6 luni după 16 iunie fiindcă nu mă obligă Constituţia. Important e să depăşim această criză constituţională. Mai mult e o criză constituţională", a mai spus Mihai Ghimpu.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus