Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.11.2009

Vlad Filat: Neutralitatea Republicii Moldova nu este opţiunea mea

Vlad Filat: Neutralitatea Republicii Moldova nu este opţiunea mea

Cu doar câteva zile înaintea întrevederii pe care o va avea cu omologul rus Vladimir Putin la Yalta, Vlad Filat subliniază că nu se află la originea iniţiativei de a garanta neaderarea la NATO şi critică oferta de imunitate adresată recent comuniştilor de către coaliţia de la guvernare.

Vlad Filat se află pe locul trei în topul încrederii moldovenilor, după Vladimir Voronin şi Marian Lupu, arată un sondaj realizat de IMAS Chişinău

Care va fi parcursul Republicii Moldova în relaţia cu UE şi cu NATO? Vă menţineţi poziţia de a garanta neutralitatea ţării, aşa cum aţi arătat în recenta ofertă făcută fostei puteri comuniste?
Trebuie să precizăm că nu am făcut eu această propunere, însă având în vedere că avem o coaliţie de guvernare compusă din patru partide, am ajuns la compromisul de a nu prioritiza discuţiile legate de aderarea Republicii Moldova la NATO. Şi nu este opţiunea mea sau opţiunea noastră această situaţie. Prin urmare, ne-am axat în plan extern pe procesul de integrare europeană. Avem deja o înţelegere cu preşedinţia suedeză a UE pentru demararea negocierilor legate de semnarea acordului de asociere la UE.

Sperăm că în cadrul Consiliului de Cooperare UE-Republica Moldova vom începe negocierile pentru obţinerea regimului liberalizat de vize. Totodată, vom restabili relaţiile cu partenerii noştri, atât din Vest, cât şi din Est.

Când apreciaţi că se va semna un acord de asociere la UE? Vă doriţi, în acest context, un post de comisar european pentru Extindere pentru România?
Sigur, ne dorim ca cineva din România să aibă o funcţie cât mai importantă la Bruxelles, având în vedere sprijinul arătat de România faţă de R. Moldova în toată această perioadă, unul sincer şi total. Termenul semnării unui acord depinde de multe circumstanţe, însă cel mai mult de modul în care ne vom mişca noi în R. Moldova pentru ajustarea instituţiilor şi legislaţiei la rigorile europene. Noi vom acţiona repede.

Veţi aborda în întâlnirea cu Putin de la Yalta tema împrumutului negociat de fosta putere şi teme energetice. Vor urma scumpiri la energie în viitorul apropiat?
Va avea loc o scumpire a gazelor, însă ea este prevăzută în contractul cu Rusia şi ţine cont de fluctuaţia preţului pe piaţa internaţională. Vom avea o majorare de tarif începând din ianuarie, însă nu are nici o legătură cu relaţiile bilaterale cu Rusia. Vom aborda şi tema acelui mult discutat împrumut şi urmează să primim un răspuns, dacă va fi acordat sau nu. Este un credit pentru finanţarea deficitului bugetar, negociat până acum în parametri avantajoşi pentru R. Moldova. Creditul va fi în valoare de 150 de milioane de dolari.

Unde este cheia rezolvării conflictului din Transnistria?

La Chişinău. Participarea partenerilor noştri la negocieri este necesară pentru asigurarea durabilităţii acestora şi din punct de vedere logistic, însă rezolvarea este la Chişinău şi depinde în modul cel mai direct de nivelul de trai, de drepturile şi libertăţile pe care le vor avea cetăţenii din dreapta Nistrului.

Încercaţi să-i atrageţi pe cei din Transnistria către o viaţă mai bună?
Noi nu încercăm. Noi facem ca viaţa moldovenilor să ajungă o soluţie pentru cei din Transnistria. Pentru că este foarte greu dacă nu poţi oferi o alternativă clară şi atractivă pentru cei din Transnistria. Ne dorim ca pe lângă semnarea unor acorduri să obţinem integrarea efectivă a cetăţenilor şi această rezolvare o vedem drept una durabilă.

Deşi conduceţi cel mai important partid al coaliţiei, aţi renunţat la candidatura la preşedinţie, dându-i lui Marian Lupu şansa de a candida. Ce şanse sunt pentru alegerea unui preşedinte în turul doi al prezidenţialelor?
Nu sunt cel care să ofere şanse. Mi-am asumat cea mai mare responsabilitate, cea de a prelua guvernul, deoarece acest mandat mi-a fost dat de cetăţeni. În campanie am spus că vom rezolva probleme, nu vom discuta despre probleme, şi de aceea am ales să-mi asum guvernarea. Avem şanse reale, dar indiferent de rezultat trebuie să se ştie că R. Moldova va fi guvernată, iar dacă vom avea anticipate, noi vom oferi rezultate concrete, astfel încât la vot oamenii să poată vedea diferenţa calitativă faţă de fosta guvernare comunistă.

Mai e Voronin un personaj valabil în politica din R. Moldova?

Are un cuvânt de spus la ora actuală, dar oricum aparţine de domeniul trecutului.

Cum se împacă intenţia de a condamna comunismul cu oferta de imunitate făcută comuniştilor?
Sunt într-adevăr două lucruri contradictorii. Oferta aceasta de a condamna comunismul fără un parcurs şi un obiectiv clar este bâlbâită, dar, pe de altă parte, nu văd cum am putea oferi imunitate dacă se va vedea că Voronin este implicat în ordonarea a ceea ce s-a întâmplat în aprilie 2009. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus