Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.11.2009

Germania este interesată în stabilitatea politică şi relansarea economică a Moldovei

Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Manfred Grund, deputat în Bundestag-ul german, însoţit de Nicolaus Graff Lamsdorff, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Germaniei în Republica Moldova, Martin Sieg şi Holger Dix, reprezentanţi ai Fundaţiei Konrad Adenauer.

Deputatul german, care este însărcinat cu afaceri pentru relaţiile cu Republica Moldova în cadrul Bundestag-ului, a sosit la Chişinău pentru a participa la inaugurarea Biroului Fundaţiei Konrad Adenauer, eveniment ce a avut loc ieri, 2 noiembrie. Tot ieri Fundaţia a organizat Forul de Politică Europeană „Perspectivele Europene ale Republicii Moldova".

Mihai Ghimpu a salutat inaugurarea la Chişinău a Biroului Fundaţiei Konrad Adenauer, care, în opinia sa, va contribui în mod substanţial la consolidarea relaţiilor bilaterale moldo-germane pe multiple planuri, inclusiv cu societatea civilă.

Preşedintele Parlamentului a dat o apreciere înaltă sprijinului consecvent acordat de Germania opţiunii Republicii Moldova în favoarea promovării valorilor europene şi realizării parcursului european. În context, Mihai Ghimpu a subliniat importanţa constituirii, la 26 martie 2009, a Forului moldo-german, obiectivul major al căruia este facilitarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Este remarcabil faptul că la 25 iunie 2008 Bundestag-ul german a adoptat Moţiunea „A sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova", iar la 11 august 2009 un grup de deputaţi germani a semnat o Declaraţie în susţinerea Alianţei pentru Integrare Europeană din Republica Moldova", a mai afirmat Preşedintele Parlamentului.

Mihai Ghimpu, de asemenea, a adus mulţumiri părţii germane pentru includerea Republicii Moldova în Programul „Burse Internaţionale Parlamentare", finanţat de Bundestag, care oferă ocazia absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior din ţările Europei Centrale şi de Est să ia cunoştinţă de sistemul parlamentar german.

Oaspeţii germani au menţionat, la rândul lor, că Germania este interesată în stabilitatea politică şi relansarea economică a Republicii Moldova. Ei şi-au exprimat speranţa că noua guvernare de la Chişinău va reuşi să rezolve problemele interne ale Republicii Moldova şi să asigure un viitor european pentru cetăţenii ei.

Interlocutorii au optat pentru intensificarea relaţiilor interparlamentare pe multiple planuri, inclusiv la nivelul Comisiilor de profil şi a Grupurilor de prietenie.

Fundaţia Konrad Adenauer este o fundaţie politică din Germania, fondată în anul 1955 şi constituită din 16 oficii regionale. Ea poartă numele primului Cancelar al Germaniei - Konrad Adenauer. Oficiile regionale ale Fundaţiei sunt responsabile pentru implementarea a peste 200 de proiecte în 120 de ţări ale lumii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus