Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.10.2009

Parlamentul European cere urgentarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. VIDEO

Parlamentul European cere urgentarea sprijinului financiar pentru Republica Moldova. VIDEO

Astăzi, în plenul de la Strasbourg a avut loc o dezbatere privind situaţia dezastruoasă în care se afla Republica Moldova.

Economia moldoveană este extrem de slăbită din  cauza crizei financiare şi a instabilităţii politice din ultima perioada a regimului Voronin.

In evalurea generală a situaţiei din Republica Moldova, reprezentantul executivului comunitar, Leonard Orban, comisar pentru multilingvism, a subliniat importanţa reluarii tratativelor în problema Transnistriei.

Europarlamentarul PDL Elena Basescu a declarat, in plenul PE, ca Republica Moldova are nevoie de o interventie financiara urgenta din partea Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat remis, joi, agentiei Mediafax.

Elena Basescu a intervenit in cadrul dezbaterii referitoare la "Situatia financiara si economica a Moldovei" din plenul Parlamentului European pentru a cere urgentarea acordarii unui sprijin financiar substantial acesteia, se arata in comunicat, in care se precizeaza ca fiica preseditnelui Basescu a avut la dispozitie un minut pentru a lua cuvantul.

"Criza economica este puternic resimtita si in Republica Moldova. Relatia Romaniei cu aceasta este extrem de stransa din punct de vedere economic. Tara mea este prima destinatie a exporturilor din Moldova si a doua sursa de importuri. Aceste schimburi economice au fost serios afectate prin introducerea abuziva a vizelor pentru romani de catre fostul regim comunist. Eliminarea lor dupa instalarea guvernului democratic a relansat schimburile economice. Este necesar ca creditul de 100 milioane euro promis Republicii Moldova de catre Comisie sa fie urgentat! In acest sens, o misiune a FMI se va afla la Chisinau intr-un viitor foarte apropiat. De asemenea, si Polonia a promis un ajutor substantial. Uniunea Europeana trebuie sa tina cont de faptul ca prin votul lor din iulie, cetatenii Republicii Moldova si-au aratat deschiderea fata de Europa", a spus Elena Basescu, citata in comunicat.

Europarlamentarul democrat-liberal a afirmat ca este necesara o interventie substantiala, "acum", din partea UE, inainte de venirea iernii, "pentru a nu lasa astfel posibilitatea fortelor anti-europene sa profite de situatia grea in care se afla Republica Moldova. "Pana in prezent niciun euro nu a ajuns in Republica Moldova!", a spus Elena Basescu, citata in comunicat.

Sursa: Video TVR, Mediafax

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus