Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.10.2009

Medvedev i-a spus lui Marian Lupu ca vrea relatii de prietenie si buna vecinatate cu Republica Moldova

Medvedev i-a spus lui Marian Lupu ca vrea relatii de prietenie si buna vecinatate cu Republica Moldova

Candidatul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE) la functia de presedinte al Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut vineri, la Chisinau, o intrevedere cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

Dmitri Medvedev a declarat la intrevederea avuta cu Marian Lupu ca mizeaza pe relatii de prietenie si buna vecinatate cu Republica Moldova, transmite NewsIn.

Intalnirea este considerata a fi un semnal dat de Kremlin Partidului Comunistilor din Republica Moldova pentru sustinerea candidaturii lui Marian Lupu la presedintia moldoveneasca. Presedintele Partidului Comunistilor din Republica Moldova, fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin, a solicitat si el o intrevedere cu Medvedev, insa aceasta i-a fost declinata.

"Sunteti in mijlocul unui sezon politic intens, se formeaza structurile puterii. Noua acest lucru nu ne este indiferent. Noi ne-am dori relatii cuprinzatoare de buna vecinatate si prietenie cu Republica Moldova, asa cum ar trebui sa fie acestea, avand in vedere apropierea popoarelor si a intereselor noastre", a declarat Dmitri Medvedev la inceputul intrevederii cu Marian Lupu.

Surse care au participat la intrevedere au declarat pentru NewsIn ca Medvedev l-a abordat pe Marian Lupu ca pe un omolog, discutand cu el despre relatiile moldo-ruse "de parca Lupu ar fi fost deja ales presedinte".

Medvedev nu a facut declaratii pentru presa dupa intrevederile bilaterale avute la Chisinau.

Marian Lupu a declarat ulterior unui grup de jurnalisti ca a apreciat mult disponibilitatea presedintelui rus de a avea o intalnire cu el, spunand ca nu au existat pozitii divergente pe marginea subiectelor discutate cu Medvedev si ca la intalnire s-a vorbit despre "dezvoltarea relatiilor de parteneriat strategic pe bilaterala cu Rusia".

"Principiile dezvoltarii acestor relatii s-ar baza pe avantaje economice, politice si finanicare reciproce, respect reciproc. Pot spune dupa aceasta intalnire ca acest unghi este agreat de conducerea suprema a Federatiei Ruse, ceea ce imi inspira optimism", a declarat Lupu.

Marian Lupu a spus ca a avut intrevederea cu Medvedev "in calitatea de deputat si de candidat la functia de presedinte al Republicii Moldova".

Presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova a mai declarat presei ca intalnirea a avut, in opinia sa, o importanta semnificatie in contextul situatiei interne din Republica Moldova, cand mai raman doar doua saptamani pana la prima incercare de alegere a sefului statului de catre Parlament, la 23 octombrie.

Alianta pentru Integrare Europeana, care are 53 de deputati, nu are suficiente voturi pentru a alege seful statului, procedura ce necesita 61 de voturi. In aceste conditii sunt necesare cel putin opt voturi provenind de la comunisti, care insa au declarat ca nu vor sustine candidatura lui Marian Lupu. Intalnirea de vineri cu Medvedev este considerata a fi un semnal clar de sustinere din partea Kremlinului pentru Marian Lupu, mesaj ca Partidul Comunistilor trebuie sa-i sustina candidatura.

"PCRM trebuie sa decida daca vor sustine sau nu candidatura mea, avand in vedere si multitudinea de mesaje externe venite in sustinerea necesitatii votarii unui presedinte pentru asigurarea intereselor nationale ale tarii. Comunistii ar trebui sa se gandeasca mai mult la aceste interese, decat la interesele inguste de partid sau personale", a spus Lupu.

Marian Lupu a participat la lucrarile summitului CSI de la Chisinau.El a stat langa preseditele moldovean interimar Mihai Ghimpu.

Ghimpu a declarat presei ca initiativa participarii lui Lupu i-a apartinut, "pentru ca a considerat normal ca viitorul presedinte al Republicii Moldova, candidatul Aliantei de guvernare pentru Integrare Europeana, sa fie la curent cu discutiile de la reuniune".

cuvinte-cheie: Lupu | Medvedev

Comentarii (0)

 

Related news

Sus