Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2009

BERD va acorda Republicii Moldova 100 de milioane de euro

Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a avut o întrevedere cu directorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier, în cadrul căreia au fost stabilite priorităţile pentru facilitarea implementării unui şir de proiecte de investiţii în infrastructura Republica Moldova în valoare totală de 100 de milioane de euro. Directorul BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus a anunţat că investiţiile vor fi direcţionate în special în domeniul transporturilor.

Paul-Henri Forestier a dat asigurări că noua conducere a Republicii Moldova va beneficia de susţinerea deplină a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a altor structuri europene dacă va promova reforme în spirit democratic.

Mihai Ghimpu a menţionat că noua conducere este interesată în promovarea şi implementarea reformelor democratice în interesul tuturor cetăţenilor. Spicherul a precizat că respectivele reforme vor viza modernizarea domeniilor învăţământului, medicinei etc., liberalizarea economiei, crearea unui mediu favorabil pentru investitorii străini, asigurarea unei justiţii libere şi corecte, a unei prese libere, precum şi implementarea unor proiecte în domeniul dezvoltării regionale, a infrastructurii la nivel naţional, a întreprinderilor mici şi mijlocii, construcţia reţelelor de drumuri, apă şi canalizare. Mihai Ghimpu a specificat că în realizarea acestor reforme Republica Moldova are nevoie de sprijinul organizaţiilor internaţionale pentru a fi gândite şi implementate, prin eforturi comune, politici adecvate pentru fiecare domeniu în vederea asigurării prosperităţii Republicii Moldova şi creşterii nivelului de trai a cetăţenilor săi.

Paul-Henri Forestier a apreciat intenţiile guvernării de liberalizare a economiei, de asigurare a libertăţii presei şi justiţiei, salutând, totodată şi deciziile de a promova reforme potrivite realităţilor existente, specificând că BERD aşteaptă politici implementate în diferite domenii pentru a sprijini financiar Republica Moldova în cadrul diverselor proiecte de investiţii.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre liberalizarea preţurilor la transport şi apă în municipiul Chişinău. Mihai Ghimpu a reiterat poziţia sa în această problemă - preţurile trebuie să corespundă cheltuielilor, iar noua guvernare optează pentru ca cetăţenii să aibă pensii şi salarii decente, care le-ar permite condiţii bune de trai, astfel încât să nu depindă de facilităţile oferite de guvernare, indiferent de orientarea ei politică.

Directorul regional BERD Paul-Henri Forestier a menţionat că liberalizarea preţurilor la transportul municipal şi la apă era inevitabilă, reieşind din situaţia în care preţurile trebuie să fie ajustate la cheltuielile pe care le au întrepreprinderile municipale. În context, directorul regional BERD i-a adus la cunoştinţă  spicherului Mihai Ghimpu faptul că până la sfârşitul lunii octombrie întreprinderea municipală "Apă-Canal Chişinău" are obligaţia de a restitui o tranşă din creditul contractat.

În încheiere, spicherul moldovean Mihai Ghimpu l-a informat dl Paul-Henri Forestier despre situaţia social-economică dificilă pe care urmează să o depăşească actuala guvernare prin reforme bine gândite, care să asigure o bună funcţionare a instituţiilor de stat în favoarea cetăţenilor săi, relatează Secţia Relaţii cu Mass-media a Parlamentului R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus