Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.10.2009

Ziua: Vladimir Voronin jupanul Moldovei

Ziua: Vladimir Voronin jupanul Moldovei

O analiza publicata la Bucuresti arata ca familia fostului presedinte de la Chisinau a instituit un control exclusiv asupra economiei

Familia lui Vladimir Voronin a introdus in mediul de afaceri de la Chisinau o serie de abuzuri si grave incalcari ale legislatiei, controland aproape in totalitate intreprin­derile profitabile. Potrivit presedintelui Transpa­rency International (TI) Moldova, Lilia Carasciuc, desi in ultimii doi ani aici s-au investit peste 50 de milioane de euro in programe anticoruptie, rezultatele sunt foarte slabe, deoarece "nu se poate lupta cu coruptia intr-un stat totalitar". Practic, principalele trasaturi ale mediului de afaceri din aceasta tara sunt nepotismul, conflictul de interese, monopolul si incalcarea drepturilor omului, beneficiarii acestor abuzuri fiind grupati in jurul familiei prezidentiale si oficialilor apropiati acesteia. Studiul "Moldova. La Rascruce" a fost lansat ieri, fiind alcatuit de Fundatia Soros Romania si cuprinzand o analiza a situatiei politice, economice,sociale si a peisajului mass-media din Republica Moldova, precum si a relatiilor acesteia cu Uniunea Europeana (UE) si Romania, intr-o perioada extrem de importanta, mijlocul anului 2009.

Mediul de afaceri in criza

Prin intermediul institutiilor statului, familia Voronin a reusit sa monopolizeze pentru ea si pentru apropiatii sai toate afacerile profitabile, atat din mediul privat, cat si pe cele care implica bani publici, se arata in capitolul din studiul amintit, semnat de Stefan Candea, director la Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii. Majoritatea afacerilor au fost inchise sau preluate cu forta de "raideri", multe privatizari au fost anulate, respectivele companii fiind nationalizate. Acest sistem a fost pus la punct de liderul Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) cu ajutorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) si al Serviciului de Informatii Secrete (SIS), care au executat ordinele sale. In acelasi timp, in Moldova exista o lipsa totala de trans­­parenta a statului in acest domeniu, situatie care, pe langa multe alte consecinte, a blocat practic activitatea presei de specialitate ce nu era fidela PCRM-lui. O alta chestiune importanta este si faptul ca, atat oamenii de afaceri, cat si persoanele cu care acestia intra in contact, sunt in permanenta in pericol.

Servicii secrete profitabile

Potrivit autorului studiului, MAI si SIS au fost folosite de presedintie ca instrumente de teroare impotriva oamenilor de afaceri, a avocatilor cu care acestia colaborau sau impotriva jurnalistilor care relatau respectivele abuzuri (Parchetul a instrumentat dosare doar pentru santaj; Guvernul a emis ordonante si directive pentru crearea unor situatii de monopol; serviciile secrete au restrictionat mijloacele de comunicare; etc.).

Avand in vedere ca Justitia era si ea controlata de Voronin, oamenii de afaceri nu au avut alta varianta decat sa se adrese Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Astfel, in afara de reactia constanta a CEDO, care a condamnat abuzurile de la Chisinau, Stefan Candea considera ca UE si Statele Unite au tratat mult prea bland regimul comunist al lui Voronin. In cadrul dezbaterilor ce au urmat lansarii studiului, autorul acestui capitol si-a expimat speranta ca noii lideri isi vor respecta promisiunea refe­ritoare la transparenta mediului de afaceri din Moldova. (Ziua)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus