Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.09.2009

Republica Moldova va lansa negocieri pentru un nou acord cu FMI la 14 octombrie

O misiune a Fondului Monetar International se va afla in Republica Moldova la 14 octombrie, cand Guvernul de la Chisinau va initia negocieri pentru un nou acord, a declarat marti la Bruxelles premierul Vlad Filat, adaugand ca si in UE "exista disponibilitate" pentru un eventual ajutor financiar.

"Urmeaza ca incepand cu data de 14 octombrie sa avem la Chisinau o misiune a FMI pentru a incepe negocierile pentru semnarea unui nou acord", a spus premierul moldovean in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

"In ce priveste perspectivele unei asistente financiare din partea UE pentru Republica Moldova, disponibilitate exista, urmeaza sa muncim in acest sens. Speram ca si cu ajutorul Fondului Monetar International, aceasta asistenta sa fie pe masura pentru a putea depasi acest deficit bugetar fara precedent cu care ne confruntam la ora actuala", a spus Filat.

Premierul moldovean a subliniat importanta primei sale vizite in strainatate desfasurate la Bruxelles, la Parlamentul European, Comisia Europeana si sediul NATO - pentru a demonstra angajamentul ferm al guvernului sau pentru reforme democratice si apropierea de valorile europene.

"Aspiratiile noastre europene sunt sincere si vor avea la baza actiuni, nu doar simple declaratii", a spus Filat.

Un prim pas concret in acest sens va fi semnarea acordului de asociere intre UE si Republica Moldova cat mai repede posibil.

Premierul Filat spunea atunci ca noul acord de finantare cu FMI ar putea fi semnat pana la sfarsitul lunii octombrie, iar primii bani ar urma sa fie alocati la mijlocul lunii noiembrie.

Relatiile Chisinaului cu FMI au fost inghetate de guvernarea comunista in luna aprilie, cand in urma negocierilor FMI a anuntat ca nu s-a putut ajunge la o intelegere privind semnarea unui nou acord, iar o noua misiune va veni cand va exista o solicitare din partea Guvernului moldovean. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus