Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.09.2009

NewsIn: Încep să apară primele fisuri în coaliţia de guvernare de la Chişinău, comentează RIA Novosti

În actuala echipă aflată la guvernare în R. Moldova încep să apară primele fisuri, iar liderul liberal-democraţilor, Vlad Filat, începe să capete mai multă greutate politică, se arată într-un comentariu postat luni pe site-ul agenţiei ruse RIA Novosti.

După alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova majoritatea mandatelor în legislativ sunt deţinute de Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), formată din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Alianţa pentru Moldova Noastră. Astfel, "majoritatea parlamentară are funcţia de preşedinte al Parlamentului, deţinută de liberalul Mihai Ghimpu, funcţia de premier, în persoana liderului liberal-democraţilor Vlad Filat, şi, ipotetic vorbind, funcţia de preşedinte, promisă liderului democraţilor, Marian Lupu. Ipotetic, pentru că pentru alegerea preşedintelui ţării sunt necesare 61 de voturi, iar AIE deţine 53 de mandate din 101, iar restul de 48 de mandate sunt deţinute de comunişti", explică autorul comentariului.

Această situaţie este rezultatul luptei de pe scena politică de la Chişinău. În prezent, atât în Parlament, cât şi în afara acestuia au loc confruntări şi ciocniri tactice, ale căror rezultate ar putea avea consecinţe pentru unul sau altul dintre oponenţi, se mai arată în comentariu. "Cel mai interesant este că asemenea confruntări au loc şi în cadrul majorităţii parlamentare. Spre exemplu, arată comentariul RIA Novosti, acest fapt s-a putut observa atunci când unul dintre liderii democraţilor s-a interesat de ce premierul intenţionează să acorde majoritarea portofoliilor din viitorul guvern membrilor Partidului Liberal-Democrat, pe care îl conduce, deşi împărţirea acestora ar trebui făcută conform principiului proporţionalităţii (...). Şi în cadrul şedinţelor Parlamentului se poate observa că în unitatea AIE începe să apară primele fisuri (...)". Astfel, "în timpul discuţiilor privind regulamentul, preşedintele Parlamentului a fost vizibil uluit când Filat şi-a expus un punct de vedere diferit", consideră autorul comentariului. "În replică, Ghimpu a anunţat o pauză şi apoi a pus la vot propunerile formulate de Filat", potrivit comentariului.

Astfel, "experţii consideră că în actuala echipă de la guvernare Vlad Filat începe să capete 'mai multă greutate' (politică - n.r.). Deocamdată este greu de spus dacă aceasta se va transforma într-o confruntare directă cu Mihai Ghimpu, însă deja se observă tendinţele în acest sens (...)", se mai arată în comentariu. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus