Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.09.2009

ECOnomist: A crescut de două ori tariful pentru serviciile de transport a gazelor

La 9 septembrie 2009, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea cu 196%, adică de circa două ori, a tarifului pentru serviciile de transport a gazelor şi cu 43,3% - a tarifului pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale prin conductele deservite de SRL-urile din cadrul Moldovagaz. 

În 10 ani tarifele pentru transportul şi distribuţia gazelor au crescut de 9,5-14,2 ori
Decizia este cu atât mai surprinzătoare, cu cât prin aceeaşi hotărâre ANRE a decis să reducă cu 10,1% tarifele pentru gazele naturale livrate consumatorilor finali. Această majorare a fost însă trecută cu vederea de administraţia ANRE, atunci când a informat presa printr-un comunicat oficial. O şi mai mare surpriză putem atesta atunci când comparăm tarifele pentru aceste servicii de acum zece ani şi cele actuale. În 10 ani ele au fost majorate mai mult de zece ori. Astfel, la 25 iunie 1999, ANRE aproba un tarif pentru serviciile de transport a gazelor prin reţelele de transport deservite de Moldovatransgaz SRL (face parte din cadrul Moldovagaz) în mărime de 33,08 lei (fără TVA) pentru o mie de metri cubi de gaze, iar de vineri 11 septembrie 2009, acest tarif a ajuns la 313,09 lei, adică de 9,5 ori mai mare. Şi mai mult a crescut, în aceşti 10 ani, tariful pentru distribuţia şi furnizarea gazelor naturale prin reţele de distribuţie deservite de întreprinderile SA „Moldovagaz" - de 14,2 ori.
Pentru comparaţie, în aceeaşi perioadă, tariful mediu la gazele naturale livrate consumatorilor finali s-a majorat de 3,8 ori, iar de la 11 septembrie 2009, chiar s-a redus cu 10,1%. Ca rezultat cota tarifelor pentru transportul şi distribuţia gazelor, în tariful final plătit de consumatori, s-a majorat de la 7,6% la 26,8%, adică de 3,5 ori.

Gazificarea nejustificată este de vină pentru saltul de 14 ori a tarifului de distribuţie
Creşterea atât de spectaculoasă a tarifelor pentru aceste servicii ar trebui să îngrijoreze pe toţi. Or, acest lucru denotă eficienţa extrem de redusă a exploatării reţelelor de transport şi de distribuţie a gazelor.  Saltul de două ori a tarifului pentru serviciile de transport a gazelor, putem presupune că se datorează şi investiţiilor de 170 mil. lei, efectuate de Moldovatransgaz în conducta Bălţi-Ungheni, dar şi pierderilor de milioane dolari de la prestarea serviciilor de transport a gazelor ruseşti în statele din Balcani.

Cât despre majorarea atât de mare a tarifelor pentru distribuţia gazelor, apoi aceasta este în mare parte rezultatul proastei planificări şi implementări a Programului naţional de gazificare. Or, s-au construit mii de kilometri de conducte de gaze, dar consumul de gaze din contra s-a redus. În ultimii trei ani este vorba de o reducere cu 15%.

Potrivit unor date din 2008 ale Moldovagaz, majoritatea noilor conducte sunt folosite la 5-10% din capacitate. Nu întâmplător în ultimii ani, din cele 12 SRL-uri din cadrul Moldovagaz, doar două - Moldovatransgaz şi Chişinău-gaz au avut profit. Restul doar pierderi. 
De altfel, în pofida bravadei demonstrate de guvernarea comunistă, în prezent practic toate proiectele de construcţie a gazoductelor au fost stopate din lipsă de bani. Bugetul de mult este gol. (ECOnomist)

cuvinte-cheie: Moldovagaz | ANRE

Comentarii (0)

 

Related news

Sus