Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.09.2009

IDIS "Viitorul": Deputaţii AIE au procedat în conformitate cu prevederile Constituţiei

Expertii in drept constitutional prezenti la masa rotunda de la institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul" au discutat despre legalitatea actiunilor intreprinse la precedentele sedinte ale noului parlament.

Expertul in drept constitutional Marcel Cusnir considera ca divergentele din actualul parlament au aparut pentru ca exista multe imperfectiuni in legislatia nationala: „Nu s-a tinut cont de o eventuala aparite a unei crize politice cu care ne ciocnim in momentul de fata. Functia de presedinte este o functie prea insemnata, este o functie centrala, de aceea lupta in politicul moldovenesc este concentrata asupra functiei de presedinte al Republicii Moldova. Solutia ar fi consensul politic. Este nevoie de negocieri intre fractiuni sau grupurile politice.

Alexandru Arseni, doctor în drept constitutional, concluzioneaza discutiile purtate la aceasta masa rotunda: „Majoritatea parlamentara a procedat in conformitate cu prevederile regulamentului si constitutiei. N-au fost lezate drepturile grupului parlamentar trecut pe lista partidului comunist. Alegerea conducerii parlamentului a fost in stricta conformitate cu prevederile constitutiei si regulamentului. Expertul mai spune ca decizia Curtii Constitutionale este definitiva si obligatorie spre indeplinire.

Director IDIS VIITORUL, Igor Munteanu a explicat ca marti, 8 septembrie, curtea are misiunea sa clarifice o situatie de conflict: „Daca Curtea constitutionala in sedinta din 8 sept isi va expune pozitia ca s-au incalcat anumite drepturi atunci se va reveni la punctul zero, si parlamentul va adopta din nou decizia controversata".

Potrivit expertilor, decizia parlamentului de a nu adopta legi pana la decizia Curtii Constitutionale este una inteleapta. Legislativul ar urma sa convoace o noua sedinta la 10 septembrie. (Europa Libera)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus