Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.08.2009

NewsIn: Guvernul moldovean şi-a dat demisia, iar Voronin a prezentat succesele guvernării comuniste

Guvernul de la Chişinău condus de Zinaida Greceanîi şi-a prezentat miercuri demisia, după două luni şi jumătate de activitate, în urma validării de către Curtea Consituţională a alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, urmând să asigure interimatul până la votarea noului executiv.

Preşedintele Vladimir Voronin, care a fost prezent la şedinţa Guvernului în timpul căreia executivul şi-a prezentat demisia, a avut un discurs incoerent şi bogat în "perle" care au stârnit de mai multe ori hohotele de râs ale jurnaliştilor din sala de presă. Transmisia din sala de şedinţă a fost întreruptă însă la mijlocul discursului lui Voronin, iar angajaţii serviciului de presă au acuzat probleme tehnice, remediate abia spre sfârşitul şedinţei.

Guvernul Greceanîi 2 a fost învestit în funcţie la 10 iunie de către majoritatea comunistă din Parlamentul moldovean, păstrându-şi aproape intactă componenţa cabinetului Greceanîi 1. Cabinetul Greceanîi 2 a fost investit în condiţiile în care Parlamentul ales la 5 aprilie eşuase în mod repetat să-l aleagă pe şeful statului, ceea ce însemna dizolvarea în scurt timp a legislativului şi convocarea de alegeri anticipate.

Zinaida Greceanîi i-a mulţumit preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin "pentru că a ghidat cu înţelepciune activitatea ramurii executive". Voronin, la rândul său, a adus elogii cabinetului Greceanîi, dar a subliniat în special succesele guvernării comuniste pe ansamblu.

Datorită acesteia, a spus el, a crescut semnificativ "calitatea vieţii, sănătatea societăţii şi a cetăţenilor" şi "s-a îmbunătăţit speranţa vieţii".

"S-au depus eforturi şi aceste succese se datorează reformelor efectuate de comunişti în medicină. Ţin minte cum FMI obliga guvernul la sfârşitul anilor '90 să închidă instituţiile de medicină primară. Noi am deschis în acest an 15 centre. Medicul trebuie să fie lângă cetăţean, atunci creşte durata vieţii", a declarat Voronin, referindu-se la succesele guvernării comuniste, în condiţiile în care presa a scris în repetate rânduri că familia sa are o afacere în domeniu.

Un al doilea domeniu lăudat de Voronin a fost "calitatea procesului educaţional". Menţionând că în anul 2000 (înainte de venirea comuniştilor la putere) "toţi vroiau să scoată bani din copii şi părinţi", Voronin a subliniat că fruntaşii comunişti "au hotărât problema altfel" şi în prezent 70 la sută din instituţiile de învăţământ sunt finanţate de stat. Comuniştii au redus drastic numărul de studenţi care pot învăţa cu taxă, astfel încât în acest an o bună parte din absolvenţii de licee nu şi-au putut continua studiile. Voronin declarase anterior că "ţara are nevoie şi de tractorişti şi strungari, nu doar de profesori şi jurişti".

"De asemenea, noi am îmbunătăţit şi situaţia demografică, pentru că la noi mortalitatea era ca în Africa. La început, nu ne găseam copii - apoi am găsit 680 de copii prin toate ţările lumii care au fost înfiaţi acolo sau vânduţi. În plus, am avut o atitudine foarte creştină faţă de orfelinate şi de instituţiile pentru copii handicapaţi", a mai spus Voronin referindu-se la succesele guvernării comuniste.

El nu a omis nici asistenţa pentru persoanele vârsnice acordată - datorită comuniştilor - în instituţii specializate. Numărul acestor instituţii a crescut de la patru la 180 în prezent. "În aceste instituţii ţăranii bătrâni sunt în colectiv, pot veni şi lua masa, face o baie, apoi să meargă seara acasă unde poate că au şi ei un căţeluş...", a continuat Voronin, spre amuzamentul presei.

Voronin nu a trecut cu vederea nici situaţia din agricultură. Menţionând că "pe vremea democraţilor" în Republica Moldova se ara cu boii, se semăna cu "detskaia kaliaska" (căruciorul pentru copii - n.red), se înhămau oamenii la plug, liderul comunist a spus că după opt ani de guvernare ai PCRM "în ţară sunt 10.000 de tractoare şi multă tehnică agricolă".

Au fost reformate şi structurile de forţă, spune Voronin. „Vă amintiţi cum mamele veneau în unităţile militare cu avosika (punga - n.red.) cu pâine, ceapă şi branză ca să-şi hrănească copii, iar ostaşii se îmbrăcau în costume sportive în loc de uniforme? Astăzi armata e armată şi nu mai avem cadre pregătite în afară, cu nu ştiu ce şcoală şi nu ştiu ce intenţii, pe care nici azi nu le putem dezrădăcina - suntem patrioţi şi educăm patrioţi", a spus Voronin.

Succesele guvernării comuniste au vizat şi domeniul extern. „Acum nimeni nu mai întreabă unde e Moldova - toată lumea ne cunoaşte şi ne respectă", a spus Voronin.

Programul cabinetului Greceanîi 2 anunţa la învestire drept obiectiv major declarat "menţinerea Moldovei pe harta lumii", Partidul Comuniştilor continuând astfel linia agresivă începută după alegerile din aprilie de acuzare a forţelor din interiorul şi din afara Republicii Moldova de tentative de distrugere a statalităţii moldovene. "Perseverenţa cu care în ultima perioadă este atacată statalitatea Republicii Moldova - această realizare supremă a poporului nostru - determină clar preocuparea fundamentală a Guvernului ţării", se spunea în preambulul programului de guvernare. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus