Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.08.2009

Valeriu Lazăr: Noul guvern va duce până la un sfârşit logic negocierile pentru credite externe

Deputatul PDM Valeriu Lazăr a declarat pentru Europa Liberă că noua guvernare va prelua toate dosarele şi negocierile iniţiate de actualul guvern şi va încerca să le aducă până la un sfârşit logic. Potrivit lui, urmează a fi stabilit foarte clar situaţia reală în economie, deficitul bugetar,  handicapul de finanţare şi condiţiile de atragere a finanţării externe. 

"Acest exerciţiu urmează să-l facem împreuna cu FMI, cu Banca Mondială, şi abia după aceea, având în faţă acest tablou pe cel puţin 4-5 ani înainte, atunci să vedem unde ne putem noi duce şi în ce conditii să contractăm credite, care ar fi condiţiile acestor credite. Anume această consecutivitate cred ca a fi una corectă, una profesionistă şi ar găsi înţelegere şi în sens politic", a spus Valeriu Lazăr.
Pe de altă parte analistul economic de la Expert-Grup Adrian Lupuşor susţine că noul guvern ar trebui să suspende negocierile privind contractarea creditelor rusesc şi chinezesc până la încheierea unui Memorandum cu FMI.

Potrivit lui Adrian Lupuşor, în cazul contractării creditelor din partea Rusiei şi Chinei în lipsa finanţării din partea FMI, soldul datoriei de stat externă nu va putea fi acoperit de activele oficiale de rezervă ale BNM, fapt ce ar putea pune în pericol stabilitatea monedei naţionale. Totodată, semnarea Memorandumului cu FMI, pe lângă asigurarea stabilităţii macroeconomice şi a cursului de schimb al monedei naţionale, reprezintă un semnal pozitiv pentru întreaga comunitate de finanţatori din occident.

În analiza săptămânală, Adrian Lupuşor menţionează că, deşi nu se cunosc ratele dobânzilor şi adevăratele condiţionalităţi ale celor două credite bilaterale, cert este faptul că aceastea vor conduce la triplarea sondului datoriei de stat externe şi drept urmare, se va înrăutăţi ponderea Datoriei de Stat Externe (DSE în PIB), care va creşte până la aproximativ 41,9%. Potrivit analistului acest nivel este unul alarmant, deoarece media în alte state din regiune variază între 19%-20%. Totodată, va creşte şi ponderea DSE în total datorie publică până la circa 63%, fapt ce vine în contradicţie cu tendinţa regională de promovare a politicii de diminuare  gradului de expunere la riscul ratei dobânzii. Totodată, soldul DSE creat va depăşi practic de două ori volumul exporturilor, în contextul anticipatei descreşteri a comerţului extern în anul curent. Astfel, ponderea DSE în total exporturi va creşte de la 45% la sfârşitul anului 2008 până la 191% în 2009. Acest fapt va determina Banca Mondială să modifice calificativul Moldovei din „debitor cu risc mic", în „debitor cu risc moderat", fiind aproape de nivelul critic, ce se consideră începând cu pragul de 220%, susţine Lupuşor.

Prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a declarat pentru Europa Liberă că cele două credite vor fi acordate pe un termen de 15 ani plus o perioadă de graţie, iar rata dobânzii ar putea varia de la 3-4% până la 6-7% anual. Totodată, Dodon a spus că semnarea acordului cu Rusia a fost amânată pentru perioada de după alegeri.

Amintim că Guvernul Rusiei a declarat că va acorda Moldovei un credit în valoare de 500 mil. dolari SUA, în tranşe după cum urmează: 150 mil. dolari SUA - până la sfârşitul anului curent, 150 mil. dolari - în 2010 şi 200 mil. dolari SUA - în 2011. Totodată, China s-a arătat dispusă să acorde Moldovei 1 mlrd. dolari SUA.

cuvinte-cheie: Rusia | credite

Comentarii (5)

 

Related news

Sus