Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.08.2009

Pariul lui Marian Lupu

Pariul lui Marian Lupu

Ambiţiosul fost preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova poate acum să se gândească la preşedinţia ţării. Fost comunist trecut în opoziţie, el deţine toate atuurile pentru a rezolva criza politică din Moldova şi pentru a conduce o coaliţie evident proeuropeană, scrie săptămânalul francez „L’Express“.
 
La cei 43 de ani ai săi, Marian Lupu, doctor în economie, consideră că el este „soluţia cea bună“. O soluţie deoarece problema este foarte reală: din primăvara trecută, Moldova se confruntă cu criza. În aceste trei luni, Parlamentul, dominat de comunişti, s-a arătat incapabil să aleagă un preşedinte al republicii.

În urma alegerilor legislative anticipate din 29 iulie s-a produs o reconfigurare politică: opoziţia proeuropeană, din care face parte şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu, a ieşit victorioasă, dar îi lipsesc şi ei mandatele necesare pentru a-l putea alege pe şeful statului. Trebuie să obţină zece voturi de la comunişti.
Publicitate
 
În caz de nereuşită, Moldova se va afunda din nou în criză. În aparenţă este un pariu imposibil, dar nu şi pentru Marian Lupu.

La alegerile de la sfârşitul lui iulie, partidele de opoziţie au obţinut 53 dintre cele 101 locuri din Parlament, faţă de cele 48 ale Partidului Comuniştilor aflat la putere din 2001: Partidul Liberal Democrat - 17 locuri, Partidul Liberal - 15, Alianţa Moldova Noastră - 8, iar Partidul Democrat al lui Marian Lupu - 13 locuri.

Aceste partide au semnat sâmbătă un acord. În timp ce coaliţia are majoritatea necesară pentru a forma guvernul, ea nu are destui deputaţi pentru a putea alege noul preşedinte al ţării fără susţinerea comuniştilor, ceea ce explică poziţia strategică a lui Marian Lupu, fost comunist trecut în opoziţie în iunie. Marian Lupu a fost membru al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM, la putere din 2001). A fost ministru al Economiei din 2003 până în 2005, apoi preşedinte al Parlamentului, al treilea post important din stat. „Marian Lupu economistul s-a transformat în Marian Lupu politicianul şi a fost deliberat folosit ca un vârf de lance credibil pentru promovarea ideii de apropiere de UE“, afirmă acesta pe un ton amar.

Într-adevăr, în acea perioadă, PCRM şi Moldova păreau că se îndreaptă spre o schimbare, ieşind din sfera de influenţă a Moscovei ca să intre gradual în aceea a Bruxelles-ului. „Am înţeles că era imposibilă reformarea acestui partid, deoarece echipa care îl conducea era mai interesată de putere decât de soarta moldovenilor“, spune Lupu.

În aprilie, reprimarea brutală a manifestaţiilor anticomuniste organizate de opoziţie îl convinge să părăsească nava. Marian Lupu pleacă din PCRM şi aderă la Partidul Democrat din Moldova (PDM), care îl primeşte cu braţele deschise: preşedintele PDM hotărăşte să-i cedeze locul pe lista electorală pentru alegerile din iulie. Fostul comunist aduce notorietatea într-o formaţiune a cărei popularitate era în scădere şi găseşte acolo un loc ideal pe eşichierul politic moldovean, între Partidul Comuniştilor şi opoziţie. Este greu de crezut că acest strateg nu a simţit că situaţia se va schimba: în cazul unui vot strâns, el ar fi cel care va fi curtat.

Marian Lupu se defineşte deci ca un om al consensului. Ar opta bucuros pentru un guvern de uniune naţională, de circumstanţă în vremuri de criză. Dar un guvern categoric îndreptat spre Uniunea Europeană. „Acest lucru nu înseamnă că relaţiile dintre Moldova şi Rusia ar fi tensionate, adaugă acesta, deoarece Rusia este unul dintre partenerii noştri strategici, dar nu putem permite ca politica noastră de integrare europeană să fie cenzurată“. Potrivit acestui raţionament, el se declară în favoarea unei reconcilieri cu România, prin abrogarea regimului de vize instaurat de comunişti şi prin rechemarea consulului şi a ambasadorului român. Direcţia spre Occident!

În cadrul discuţiilor între diferiţi lideri ai opoziţiei, Marian Lupu apare indiscutabil ca favorit în cursa pentru preşedinţie. Ca fost comunist, el ar putea să atragă electoratul în vârstă care votează de obicei cu PCRM. Ca democrat convins, el îi atrage pe tineri.

cuvinte-cheie: Lupu | coalitie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus