Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.08.2009

Republica Moldova arde de febra negocierilor pentru un preşedinte. Voronin pleacă în concediu în Turcia

În timp ce în Republica Moldova au loc negocierile între partide în vederea formării unei viitoare coaliţii, Vladimir Voronin a anunţat că pleacă în concediu, deşi până la sfârşitul lui august, trebuie convocată prima şedinţă a noului parlament, pentru a alege preşedintele statului. Voronin a anunţat că va reveni pe 15 august din concediul pe care îl va petrece în Turcia, deşi imediat după alegeri declara că nu va merge la odihnă până nu va fi ales un alt preşedinte. Mai multe voci (în special experţi ruşi) au indicat până acum ca posibilă o eventuală retragere din prim-planul vieţii politice a lui Vladimir Voronin, în schimbul imunităţii sale penale.

În Republica Moldova este în prezent într-o situaţie de incertitudine, după ce, în urma alegerilor nici o formaţiune nu poate forma majoritatea parlamentară. Patru partide, aflate până acum în opoziţie - Partidul Liberal Democrat, Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Alianţa Moldova Noastră, care deţin împreună 53 din 101 mandate - negociază în prezent formarea unei coaliţii. Există însă zvonuri că între lideri există anumite disensiuni, relatează Agerpres.

700 milioane de dolari - scoase din ţară

Oameni de afaceri moldoveni, care au beneficiat timp de opt ani de protecţia comuniştilor, şi-au scos în afara ţării propriile averi estimate la aproximativ 700 de milioane de dolari, bani retraşi din rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei, scrie Jurnal de Chişinău, preluat de Mediafax.

Fostul ministru al Finanţelor Mihai Manole a spus că afaceriştii protejaţi de Partidul Comuniştilor şi-au pus averile la păstrare încă înaintea alegerilor din 5 aprilie, însă reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) neagă aceste informaţii.

„Eu cred că acestea nu au fost cazuri singulare, pur şi simplu acum s-au constatat aceste fapte. Este vorba de mijloace valutare, iar cifra pusă recent în discuţie este de 700 de milioane de dolari, care au fost convertiţi. Aceşti bani au fost fie depozitaţi în conturi bancare în afara ţării, fie investiţi în diferite tipuri de activităţi peste hotarele R. Moldova", a afirmat Manole.

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a lansat recent un apel către Banca Naţională şi Departamentul Vamal să nu permită scoaterea ilegală din ţară a capitalului sau a bunurilor.

Băsescu mulţumeşte presei moldovene pentru curaj

Preşedintele Traian Băsescu a mulţumit, vineri, la Drobeta Turnu Severin, presei din Republica Moldova pentru „curajul şi profesionalismul" dovedite prin reflectarea corectă a evenimentelor petrecute la Chişinău după alegerile din aprilie, relatează Mediafax. Prin acest curaj, jurnaliştii moldoveni au ţinut la curent opinia publică şi liderii europeni cu evenimentele de la Chişinău care s-au petrecut după alegerile din aprilie. Preşedinetele a subliniat că în relatarea corectă a acelor evenimente a fost implicată şi presa română, pentru a informa despre acţiunile „unui regim care nu mai permitea chiar libertatea presei".

Băsescu a apreciat că modul în care au fost relatate acele evenimente este „o lecţie pentru mulţi reprezentanţi ai presei", privitoare la comportamentul unor jurnalişti care au pus mai presus de propria securitate interesele unei ţări, referitoare la informarea corectă. Preşedintele a spus că România va continua să susţină presa de limbă română din ţările din jur, menţionând că se doreşte „creşterea resurselor" puse la dispoziţia acesteia.

Exporturile spre Moldova s-au înjumătăţit

Îngheţul în relaţiile dintre România şi Republica Moldova a costat ţara noastră jumătate din volumul exporturilor româneşti către această ţară. Exporturile au scăzut cu peste 55% în prima jumătate a anului curent, ajungând la cifra de 131 milioane de dolari.România a ajuns astfel cea de-a patra ţară după volumul exporturilor în Republica Moldova, fiind depăşită de Ucraina, Kazahstan şi Rusia, conform datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS) de la Chişinău, citate de Agerpres. Cu toate acestea, România rămâne principala piaţă de desfacere a mărfurilor moldoveneşti, ţara noastră importând circa 20% din totalul exporturilor moldoveneşti în primele şase luni. Potrivit experţilor moldoveni, volumul comerţului cu România a scăzut mult în ultimele luni din cauza regimului de vize impus de autorităţile de la Chişinău în luna aprilie şi a lipsei unor reglementări clare care să stabilească modalitatea de obţinere a vizelor. Peste 200 de companii cu capital românesc, care activau pe teritoriul Republicii Moldova au fost nevoite să-şi suspende activitatea din cauza procedurilor complicate de obţinere a vizelor. (Ziarul Gandul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus