Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.08.2009

Mihai Manole: Cedarea foarte uşoară a puterii politice mă pune pe gânduri

Mihai Manole: Cedarea foarte uşoară a puterii politice mă pune pe gânduri

Fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, în prezent preşedinte al Uniunii Asiguratorilor, spune, într-un interviu pentru www.jurnaltv.md, că „cedarea foarte uşoară a puterii politice" îl pune pe gânduri.

„Modul în care PCRM spune că este gata să cedeze puterea politică este foarte straniu. Pur şi simplu, nimerind într-o situaţie economică foarte dificlă, ei cedează puterea ca apoi să poată reveni iarăşi pe cal alb. Trebuie plătite pensiile care au fost majorate în aprilie, dar există oare surse ca să fie plăte aceste pensii? Cred că vom avea mari dureri de cap în această privinţă", a afirmat fostul ministru al Finanţelor.  

El a menţionat că PCRM a distrus economia printr-o printr-o politică monetară incorectă. „Prin întărirea leului am stimulat importurile şi am creat o situaţie mai bună pentru achitarea datoriei externe/.../ dar, totodată, prin politica unui leu tare am distrus producerea locală", a spus domhnul Manole. (Imedia)

Evoluţia social - economică a Republicii Moldova în semestrul I 2009

S-a înregistrat deflaţia preţului de consum. În ianuarie-iunie 2009 preţurile de consum s-au redus cu 1,8%, comparativ cu creşterea de 6,2% în perioadă similară a anului 2008. În perioada de analiză deflaţia a fost condiţionată, în general, de micşorarea preţurilor la produsele alimentare şi la unele produse de import.

Leul moldovenesc s-a depreciat faţă de dolar şi Euro. Cursul de schimb al monedei naţionale în ianuarie-mai a marcat o depreciere faţă de dolarul SUA cu 8,1% în termeni nominali, iar faţă de Euro - cu 7,2%. Principalii factori care au determinat modificarea cursului de schimb au fost fluctuaţiile cererii de valută străină, provocate de declaraţiile în mass-media, ce au dus la destabilizarea temporară a situaţiei pe piaţa valutară internă, precum şi fluctuaţiile cursului dolarului SUA faţă de alte valute pe pieţele valutare internaţionale.

Depozitele şi creditele s-au micşorat. Masa monetară M3 la sfîrşitul lunii iunie 2009 a constituit 29,1 mild. lei şi s-a micşorat cu 3,6% comparativ cu data similară a anului 2008. Evoluţia masei monetare M3 a fost determinată de majorarea depozitelor în valută străină cu 16,7% şi diminuarea depozitelor în monedă naţională - cu 19,5%. Creditele acordate economiei s-au micşorat cu 0,4%.

Soldul negativ al balanţei comerciale a diminuat. În ianuarie-mai 2009 exporturile au însumat 473,3 mil. dolari, iar importurile - 1238,1 mil. dolari şi s-au micşorat cu 21,6% şi 34,5%, respectiv, faţă de perioada similară a anului 2008. Factorii principali ai diminuării - scăderea cererii externe şi interne de mărfuri. Soldul negativ al balanţei comerciale a însumat 764,8 mil. dolari SUA şi s-a diminuat cu 40,5% faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-mai 2008.

Veniturile bugetului public naţional au scăzut, iar cheltuielile au crescut. În semestrul I 2009 la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă de 10,8 mild. lei, în scădere cu 8,1% faţă de semestrul I 2008, şi au fost efectuate cheltuieli în sumă de 12,9 mild. lei, în creştere cu 10,3%. Astfel, deficitul bugetar a constituit 2 mild. lei.

Sectorul industrial a înregistrat scădere semnificativă. Volumul producţiei industriale în ianuarie-iunie 2009 a înregistrat o descreştere de 24,9% (în preţuri comparabile) faţă de ianuarie-iunie 2008 şi o valoare nominală de 10,6 mild. lei. Factorul principal în diminuarea producţiei industriale este vizat de reducerea exportului producţiei unor ramuri industriale autohtone, precum şi reducerea cererii interne la unele produse.

Rezultatele sectorului agricol au fost pozitive. Producţia agricolă în toate categoriile de gospodării, în ianuarie-iunie 2009, a constituit 2,6 mild. lei (în preţuri curente) şi s-a majorat cu 2,6% (în preţuri comparabile) faţă de perioada similară a anului trecut. Majorarea producţiei agricole a fost determinată de creşterea producţiei animale cu 5,1%. Producţia vegetală a înregistrat o descreştere de 11,1%.

Investiţiile s-au redus esenţial. În semestrul unu 2009 volumul investiţiilor în capital fix a însumat 3432,2 mil. lei şi o descreştere de 38,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008. Aşteptările negative privind perspectivele dezvoltării economice a ţării în viitorul apropiat au contribuit la diminuarea investiţiilor.

S-a micşorat drastic volumul mărfurilor transportate. În ianuarie-iunie 2009 întreprinderile de transport au transportat 3,3 mil. tone de mărfuri sau de 2,7 ori mai puţin faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008 ca urmare a diminuării volumului comerţului exterior, producţiei industriale şi investiţiilor.

Volumul de vînzări cu amănuntul s-a redus. În ianuarie-iunie 2009 volumul de vînzări cu amănuntul în reţeaua organizată de comerţ a însumat 9 mild. lei şi a scăzut cu 4,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cauza diminuării a fost micşorarea cererii interne la mărfurile nealimentare.

Volumul serviciilor cu plată prestate populaţiei a crescut neesenţial. În I semestru al anului 2009 unităţile oficial înregistrate au prestat servicii cu plată în volum de 6,1 mild. lei, ceea ce reprezintă o majorare de 0,9% comparativ cu ianuarie-iunie 2008.

Indicatorii sociali s-au îmbunătăţit. Salariul nominal mediu lunar al unui lucrător din economia naţională în ianuarie-iunie 2009 a constituit 2673,5 lei şi s-a majorat în termeni nominali cu 10,1%, iar în termeni reali - cu 8,9% faţă de perioada similară a anului 2008.  (MEC)
 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus