Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.08.2009

Politica externa a R.Moldova are nevoie de un "reset", spun expertii

Politica externa a R.Moldova are nevoie de un

Politica externa a R.Moldova merita un "reset" dupa parlamentarele din 2009, o reprogramare a prioritatilor, iar dezideratul integrarii europene, care va ramane tema centrala a politicilor interne si externe, trebuie regandit in termeni functionali, spun experti de la Chisinau.

Igor Munteanu, directorul executiv al Institutului pentru Democratie si Initiative Sociale "Viitorul" de la Chisinau, spune ca relatia cu UE trebuie regandita in asa fel, incat sa nu mai fie tratata doar in temeni de asistenta practic neconditionata de genul "voi ne dati bani si noi facem ce vrem in interior", ci sa prevada inclusiv obligativitatea din partea Chisinaului de a transmite rapoarte la Bruxelles.

Expertul a mai spus, in cadrul unei emisiuni realizate de Asociatia pentru Politica Externa de la Chisinau, ca imaginea R.Moldova, care este reprezentata de diplomatie, dar si de clasa politica in integralitatea sa, nu trebuie sa mai fie reprezentata de "fetele buhaite de diplomati care nu au nici o treaba nici cu diplomatia de cariera, nici cu oamenii de cultura".

"Diplomatia moldoveana trebuie sa fie total revizuita si doar in acest fel schimbarea promisa de partidele liberale si democratice ar putea sa prinda contur si ar putea fi receptata", este de parere Igor Munteanu. El a subliniat ca in partidele care sunt in proces de negociere a unei alternative la guvernare sunt foarte multi fosti diplomati care au fost goniti efectiv din Ministerul de Externe si ani de zile au ramas in afara domeniului lor de activitate. "Inseamna ca lucruri extrem de grave s-au produs in interiorul acestui minister, care trebuie resetat", a conchis Igor Munteanu.

Expertul considera ca UE a facut foarte bine cand "a luat o pauza de gandire" in relatiile cu Chisinau inainte de alegeri, pentru a vedea pana unde ajunge democratia din R. Moldova. "Am vazut pana unde ajunge, si in aprilie, si in perioada iulie, in care toate resursele administrative, tot ce este mai urat in masinaria de stat, a explodat in mintile oamenilor, a explodat in mainile politistilor care s-au antrenat in actiuni de consolidare a regimului autoritar. Slava Domnului ca procesul electoral a adus si rezultate pozitive. Speram foarte mult ca aceste rezultate vor aduce la putere un guvern responsabil, transparent si credibil pentru partenerii occidentali. Din momentul in care exista un interlocutor legitim la Chisinau, in aceeasi secunda UE va fi dispusa sa reia discutia de baza asupra acestui document care sa dea o perspectiva de asociere si in acelasi timp sa traseze prioritatile de baza pe care se va misca cooperarea dintre UE si R. Moldova", afirma Igor Munteanu.  

Potrivit lui Igor Munteanu, imaginea-tip a R. Moldova este de tara fragmentata, saraca, fara sperante - este imaginea din toate rapoartele care circula in lume. "Eu cred ca R. Moldova are obligatia sa schimbe aceasta imagine. Cum? Fiind un elev silitor la Politicile de Vecinatate ale UE, la Politica de Parteneriat Estic si in acelasi timp la producerea de practici pozitive cu care, de exemplu, UE se poate mandri. Este extrem de important si pentru UE, atunci cand promoveaza cu atata dificultate anumite politici costisitoare pentru bugetul de criza a Uniunii Europene, sa aiba posibilitate sa spuna: 'Noi am investit in aceasta tara, aceasta tara a prins lectia si ca urmare s-au schimbat lucrurile' ", spune Munteanu.

"UE are disperata nevoie sa arate succesul Politicii de Vecinatate si eu cred ca R. Moldova, prin configuratia naturala a fortelor politice care s-a intamplat dupa 29 iulie, are toate sansele sa se orienteze spre acest gen de abordare", spune directorul executiv al IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Expertul independent Vlad Lupan constata ca R. Moldova ani la rand a fost codasa in regiune in relatiile cu UE. "Ceea ce este important pentru R. Moldova este ca un stat mic poate merge inaintea trenului, pentru ca este mult mai mobil. Pentru R. Moldova relatia cu UE poate fi intr-adevar o relatie mobila, o relatie rapida, o relatie buna, in cazul in care ar exista un guvern care ar merge pe alta cale decat cel de pana acum", spune Vlad Lupan.

Pana acum, Partidul Comunistilor aproba legi pentru ca sa "manjeasca ochii" populatiei si a UE, dupa care nu mai implementa aceasta legislatie. "Ceea ce este important pentru R. Moldova de acum incolo, cu o guvernare democratica care speram ca va veni curand, este sa inceapa implementarea aqui-ului comunitar si implementarea criteriilor de la Copenhaga care stau la baza UE - statul de drept, economie de piata, justitie independenta, business care sa functioneze conform regulilor predictibile", spune Vlad Lupan.

Referindu-se la relatiile cu SUA, Vlad Lupan a mentionat ca in situatia in care in R. Moldova in sfarsit pare ca se vrea aparitia unei noi guvernari democratice, nu doar integrarea europeana poate sa sustina Chisinaul, dar si o relatie speciala cu Washingtonul. "Este o oportunitate pentru stabilirea a noi relatii, este un moment pe care administratia Obama îl simte de o maniera pozitiva. Au simtit si ei cam acelasi lucru in momentul venirii lui Obama la putere si cred ca este un moment în care administratia Obama ar putea intelege ca evenimentele din R. Moldova intr-adevar merita sa sustinute", spune Vlad Lupan. Potrivit lui, una din prioritatile relatiei Chisinaului cu SUA este reforma sistemului de securitate, care ar putea fi finantata de administratia americana in cazul in care la Chisinau se va ajunge la un consens.

In ceea ce priveste relatiile cu Rusia, parteneriatul strategic cu Moscova, anuntat de guvernarea comunista, "este un mare fals, o mare minciuna", crede Igor Munteanu. "Nu poti sa ai un parteneriat strategic cu o tara care iti cotropeste teritoriul, dupa cum nu poti sa ai o relatie strategica cu cineva care iti blocheaza exporturile. Eu cred ca interlocutorii de la Chisinau nu au fost niciodata credibili pentru Moscova. In relatiile cu Rusia, noi, R. Moldova, nu trebuie sa negociem niciodata singuri. Asta e o lectie istorica, care ar fi trebuit sa o invatam mai rapid. In al doilea rand, noi trebuie sa avem grija de formularea interesului national indiferent cu cine vorbim, pentru ca altfel nu vom fi credibili", spune directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.

Vlad Lupan este de parere ca Rusia nu va repeta in Transnistria scenariul din Osetia de Sud si nu va recunoaste regiunea separatista, pentru ca Moscovei ii convine actualul statu quo. Solutia lui este ca diminuarea importantei acestui subiect pentru R. Moldova si solutionarea conflictului sa fie facute fie dupa modelul care convine Chisinaului, fie deloc. "Si atunci, sa ne miscam inainte in directia integrarii europene pentru ca asta e garantia cea mai mare ca alte interferente din afara R. Moldova nu vor mai exista, inclusiv din partea Kremlinului. Este practic o axioma: democratizarea unei societati inseamna un singur lucru, stabilizarea ei", spune Vlad Lupan.

Igor Munteanu este de parere ca o alta lectie invatata оn ultimii ani este necesitatea de a abandona gandirea utopica. "Sa uitam de utopia prin care noi asteptam daruri, cadouri de la Federatia Rusa, ca in sfarsit Vladimir Voronin va fi ascultat de mai marii zilei si atunci Transnistria va fi rezolvata ca problema. R. Moldova trebuie sa fie asistata in acest dialog de partenerii occidentali", spune Igor Munteanu. (NewsIn)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus