Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.08.2009

Cotidianul: Opoziţia şi comuniştii reformaţi încep să-şi împartă Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, consideră că soluţia propusă de Partidul Liberal privind numirea sa ca premier şi a alegerii liderului democrat Marian Lupu în funcţia de preşedinte nu este „corectă sub aspectul rezultatului obţinut în urma alegerilor", în care PLDM, cu 17 mandate, a obţinut cel mai bun scor dintre partidele democrate. Filat a făcut declaraţia luni, înaintea începerii negocierilor cu Partidul Liberal, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat condus de Marian Lupu, în vederea alegerii unei candidaturi pentru preşedinţie şi a uneia pentru funcţia de premier. Vlad Filat a susţinut, imediat după alegeri, ideea candidaturii la preşedinţie a unei personalităţi din afara vieţii politice.   „PLDM este partidul care a obţinut cele mai multe mandate, iar rezultatele negocierilor o să vi le anunţăm.

Deocamdată nu s-a luat nici o decizie în cadrul coaliţiei liberal-democrate", a mai spus Filat, citat de „Ştirea Zilei". Soluţia Lupu-preşedinte, Filat-premier şi Mihai Ghimpu (liderul Partidului Liberal)-preşedinte al parlamentului a fost enunţată de vicepreşedinta PL Corina Fusu, după întâlnirea de duminică a liderilor opoziţiei. O altă variantă vehiculată este cea în care Lupu este ales şef al statului, Filat - speaker al parlamentului, iar Partidului Liberal i-ar reveni funcţia de premier. Printre politicieni se mai discută că Serafim Urechean, liderul AMN, ultimul partid intrat în legislativ, s-ar putea alege cu funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. Solicitat de Cotidianul, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a negat că s-ar fi negociat cu celelalte formaţiuni soluţia tandemului Lupu-Filat şi a precizat că deocamdată nu se discută ce funcţii vor reveni fiecărui partid.  

Liderii opoziţiei au început, luni, negocierile pentru stabilirea unei candidaturi la funcţia supremă şi pentru formarea unei coaliţii de guvernare. În timp ce Mihai Ghimpu s-a arătat optimist şi a considerat că discuţiile vor dura doar câteva zile, purtătorul de cuvânt al AMN, Victor Osipov, „nu crede că se vor forţa negocierile, mai ales că preşedinţia suedeză a UE şi Înaltul Reprezentant Javier Solana s-au arătat pregătiţi să medieze aceste discuţii". Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, formaţiunea care are rolul-cheie în formarea unei coaliţii, a declarat că „există disponibilitatea pentru compromisuri", dar şi că „fiecare avem câte o istorie personală care ne poate încurca în negocieri". El a mai sugerat că Partidului Democrat îi revine sarcina de a se face „atractiv" pentru a obţine cele opt voturi ale deputaţilor comunişti, necesare pentru alegerea unui nou preşedinte.  

Alegerea lui Marian Lupu în fruntea statului este considerată de către cotidianul rus „Kommersant" drept o variantă de compromis acceptabilă pentru Moscova, întrucât Lupu, fostul număr doi al comuniştilor, refuză categoric aderarea Moldovei la NATO şi doreşte menţinerea ţării în CSI şi păstrarea relaţiilor strategice cu Rusia. Alegerea preşedintelui şi numirea guvernului vor avea loc după validarea rezultatelor scrutinului anticipat de către Curtea Constituţională, cel mai probabil marţi, şi după inaugurarea lucrărilor noului legislativ. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus