Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.07.2009

Cetăţenii moldoveni cu domiciliul permanent peste hotarele ţării, care în ziua votării 29 iulie 2009 se află în Moldova pot vota la secţia de votare nr.113, mun. Chişinău, str. Vlaicu Pîrcălab nr.48

Cetăţenii Republicii Moldova cu domiciliul permanent peste hotarele ţării şi luaţi la evidenţă consulară în alte state, dar care se află în Republica Moldova în ziua alegerilor 29 iulie 2009, votează la secţia de votare nr.113, mun. Chişinău, str. Vlaicu Pîrcălab nr.48, tel.226424 (sediul Direcţiei Căilor Ferate din Moldova). Decizia a fost luată de CEC, deoarece cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu domiciliul permanent peste hotarele ţării şi luaţi la evidenţă consulară în alte state, care se află în ziua alegerilor în Republica Moldova şi nu au posibilitate să participe la votare.
       
Potrivit Codului electoral, această categorie de cetăţeni este inclusă în listele electorale ale secţiilor de votare constituite în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Totodată, legislaţia în vigoare nu prevede modalitatea de vot pentru aceşti cetăţeni în cazul aflării lor în Republica Moldova.

Comisia Electorală Centrală notează că pentru cazul respectiv Codul electoral nu oferă soluţii legale clare referitoare la modul de exercitare a dreptului de vot al acestor persoane.

În aceste condiţii CEC a decis să ofere cetăţenilor din categoria menţionată dreptul de a vota la o singură circumscripţie din Chişinău.

Potrivit deciziei CEC, înscrierea acestor cetăţeni se va efectua în listele electorale suplimentare în baza unei confirmări individuale eliberate de Comisia Electorală Centrală fiecărui alegător în parte, iar la momentul eliberării buletinului de vot acestora li se aplică, la pagina 6 din paşaportul pentru ieşire şi intrare în ţară, ştampila „29.07.09 ALEGERI”.

cuvinte-cheie: vot | CEC

Comentarii (0)

 

Related news

Sus